Kultura i prosvjeta 20.01.2019. 09:29. Zadnja izmjena: 20.01.2019. 09:30.

Muzej Međimurja

IZLOŽBA: Dokumenti - svjedoci burnih događaja

U sklopu obilježavanju stote obljetnice Velike narodne skupštine u Čakovcu, 9. siječnja 1919. godine, i donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države u Muzeju Međimurja postavljena je izložba pod nazivom „Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!” svečano otvorena u utorak, 8. siječnja. Zajedničkim naporom Muzeja Međimurja, Državnog arhiva za Međimurje u Štrigovi i Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec, javnosti je prikazan niz predmeta, najvećim dijelom dokumenata, originalnih ili faksimila, kojima se današnjem promatraču ocrtava tijek, ali i povijesni kontekst događaja koji su kulminirali Rezolucijom, te zbivanja iz 1919. i 1920. godini, odnosno do Trianonskog ugovora, pa i kasnije, kao ilustracija nastavka mađarskih presizanja za Međimurjem.

Uz izložbu je izdan katalog bogat stručnim tekstovima i likovnim prilozima, dok su u njenoj pripremi pomogli su i neki drugi muzeji i povijesne zbirke iz Hrvatske i Slovenije te vlasnici privatnih zbirki. Svima je u uvodnom izlaganju svečanosti zahvalila Maša Hrustek-Sobočan, ravnateljica Muzeja. O izložbi i suradnji na njoj govorili su Ana Šestak, kustosica u Muzeju i autorica izložbe, te ravnatelji ustanova suradnica. Prisutne su pozdravili Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture, koje je uz Čakovec i Međimursku županiju financiralo pripremu izložbe, a u ime Grada - zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović. Izložbu je otvorio međimurski župan Matija Posavec, čestitajući autorima izložbe na dvogodišnjem trudu da predstave najznačajniji događaj u povijesti Međimurja, kako je rekao.

Program uz svečanost su pripremili studenti Učiteljskog fakulteta, pod vodstvom i uz glazbenu pratnju Branimira Magdalenića: na početku su glazbeno pjesnički recital „1918. leto” izveli Anita Kunčić i Branimir Valjak, a na kraju Slavko Vincek otpjevao „Živila Hrvatska” Ivana Zajca.

Izložba postavljena u salonu Muzeja Međimurja bit će otvorena do 28. ožujka, u radno vrijeme Muzeja (od ponedjeljka do petka od 7  do 15 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati, ulaz je slobodan. Za škole će biti organizirana vodstva kustosa, a takve posjete je potrebno unaprijed dogovoriti i najaviti putem elektroničke pošte [email protected] ili putem telefona 040 313 499.