Kultura i prosvjeta 22.07.2019. 09:37. Zadnja izmjena: 22.07.2019. 09:37.

Čakovec

Izložba Kuharice i bilježnice naših baka od utorka, 30. srpnja

Otvorenje izložbe „Kuharice i bilježnice naših baka” održat će se u utorak, 30. srpnja u 18 sati na Općem odjelu Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec.

Izložba obuhvaća stare tiskane kuharice i rukopisne bilježnice recepata prema kojima su se nekad u Međimurju pripremala svakodnevna, danas već zaboravljena jela. Riječ je o kuharicama i bilježnicama recepata koje su se prenosile unutar obitelji i uskog kruga prijateljica.

Takve bilježnice još i danas postoje u međimurskim obiteljima kao praktični pomagači u kuhanju ili kao dio obiteljskog nasljeđa. Osim pisanih bilježnica na izložbi će biti predstavljene i tiskane kuharice te savjetnici za svakodnevni život. Najstarija izložena tiskana kuharica izdana je 1926. godine.

Izložbom se želi skrenuti pozornost na vrijednost kuharica i bilježnica te potaknuti da se izvuku iz zaborava i postanu dio očuvanja kulinarske tradicije Međimurja.
Izložba se održava u sklopu manifestacije Porcijunkulovo te će za javnost biti otvorena do 31. kolovoza. Autorica izložbe je Sandra Mikac-Ciglar.

O izložbi će osim autorice govoriti prof. emeritus dr. sc. Stjepan Hranjec.

Ulaz slobodan!