Kultura i prosvjeta 22.05.2016. 09:00.

Muzej Međimurja Čakovec

Izložba Maše Hrustek Sobočan Vrag vas skeljil Međimurci, idemo pljesat!

Povodom 120. godišnjice rođenja skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog, viša kustosica Maša Hrustek Sobočan pripremila je izložbu Vrag vas skeljil Međimurci, idemo pljesat!, koja daje presjek skladateljeva života i rada.

Naziv izložbe uzet je iz memoara jedne od članica Hrvatskog prosvjetnog društva Međimuraca u Beogradu. Josip Štolcer Slavenski vodio je vokalnu i folklornu skupinu kojima se često obraćao tom poštapalicom. Izložba je podijeljena na nekoliko segmenata koji obuhvaćaju Štolcerovo djetinjstvo u Čakovcu, iskorak u profesionalni život, Štolcerov beogradski dom u sklopu kojeg je po prvi puta javnosti predstavljen originalni namještaj skladateljeve sobe i privatna biblioteka.

Dio izložbe odnosi se na Štolcerova eksperimentalna djela i avangardno društvo zenitista pa posjetitelji mogu vidjeti prvi sintesajzer zvan trautonij. Štolcer ga je, naime, nabavio čim je krenuo u proizvodnju i bio je među prvim skladateljima koji su se drznuli skladati na novom instrumentu. To u predratno doba 30-ih godina nije bilo dobro prihvaćeno pa su ta djela svoju prvu izvedbu čekala četrdeset godina. Maša Hrustek Sobočan publici predstavlja i astrološki kutak u kojem je, također po prvi puta, javno prezentiran ručno izrađen Štolcerov teleskop. Zanimljiva i šarolika dokumentarna izložba u izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec ostaje otvorena do 15. srpnja.