Kultura i prosvjeta 21.04.2019. 07:39. Zadnja izmjena: 21.04.2019. 07:40.

U čast

Izložba o Stjepanu Leineru uz obljetnicu Muzeja Međimurja Čakovec

Početkom travnja u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec svečano je otvorena izložba pod naslovom Stjepan Leiner prvi preparator i fotograf čakovečkog muzeja. Izložbom se odaje čast Stjepanu Leineru, koji je uz Aleksandra Schulteisza bio osnivač Muzeja Međimurja, ali je nekako u javnom sjećanju ostao u njegovoj sjeni, kako je u uvodnoj pozdravnoj riječi na svečanosti otvorenja rekla Maša Hrustek-Sobočan, ravnateljica Muzeja. Ovom izložbom to se ispravlja, zahvaljujući trudu koji je u nju uložila njena autorica, muzejska savjetnica Erika Nađ-Jerković, kustosica likovne galerije Muzeja, kojoj su kao autorice prikaza pomogle Jasna Požgan, Silvija Sitta, Tajana Vidović, Ines Virč i Maja Žvorc. Izložbom se ujedno obilježava 65. obljetnica osnutka Muzeja, tada kao Gradskog muzeja Čakovec.

Djelatnicima Muzeja, ali i generacijama onih koji su prije u njemu radili, na jubileju je u ime Međimurske županije, osnivača Muzeja, čestitala Blaženka Novak, pročelnica Županijskog upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport. O Leineru i njegovoj djelatnosti od osnutka Muzeja 1954. godine do iznenadne smrti 1972. godine govorila je autorica izložbe Erika Nađ-Jerković. Istaknula je da je Leiner bio preparator i fotograf Muzeja te njegov administrator. Zahvaljujući njegovoj temeljitosti sačuvana je dokumentacija Muzeja koja je izložbom po prvi puta prikazana javnosti. No, bio je i nadareni stvaralac izvan okvira muzejske djelatnosti. Izložbom je predstavljen i kao pjesnik, po čemu je već poznat jer je objavljivao još za života, ali za širu javnost također po prvi puta i kao likovni stvaralac. Stihovi u rukopisu, crteži i radovi u keramici iz Leinerove obiteljske zaostavštine izloženi su zahvaljujući susretljivosti njegove kćeri Ljiljane Bajsić i čine oko polovice postava.

Drugu polovicu čine predmeti iz nekoliko muzejskih zbirki koje je prikupio i obradio Leiner. Erika Nađ-Jerković podsjetila je i na okolnosti početka djelovanja Muzeja, kada su Schulteisz kao v.d. ravnatelja i Leiner kao pomoćni kancelarijski referent bili njegovi jedini zaposlenici - bio smješten u prostorima utvrde Starog grada Zrinskih, iz kojih je prvo trebalo iseliti stanare, a koji su danas veliko radilište jer ih se rekonstrukcijom priprema da prihvate buduću muzejsku instituciju, Muzej nematerijalne baštine Međimurja. Na kraju svečanosti Iva Validžija, kustosica Muzejskog dokumentacijskog centra iz Zagreba, predstavila je projekt Personalnog arhiva zaslužnih muzealaca. U njega će biti uvršetan oba pionira muzejske djelatnost u Međimurju, rekla je otvarajući izložbu koju zainteresirani mogu pogledati do 5. svibnja. U glazbenom programu uz svečanost otvorenja izložbe nekoliko pjesama izvela je ženska vokalna skupina Pučpuljike iz Čakovca.