Kultura i prosvjeta 27.01.2020. 08:21. Zadnja izmjena: 27.01.2020. 08:26.

Centar za kulturu Čakovec

Izložba o stvaralačkom opusu umjetnice Jelene Valkaj

U izložbenom prostoru Centra za kulturu Čakovec otvorena je izložba pod nazivom “Od legende kroz zbilju do legende” kojom je predstavljen stvaralački opus umjetnice Jelene Valkaj. Projekt je pokrenut na inicijativu skupine profesora Graditeljske škole Čakovec, u kojoj je Jelena Valkaj dugi niz godina radila na Odjelu za dizajn keramike. - Cijeli projekt pokrenut je iz poštovanja prema njenom radu te smo željeli naglasiti što i kako je Jelena radila s djecom i što je s njima postigla. Ova izložba trebala bi nositi podnaslov “pohvala predanom radu”, jer je Jelena Valkaj čovjek koji se nije štedio i koji se znao dati u ono što radi, poručila je jedna od glavnih inicijatorica projekta Emilija Kovač.

Izložba prolazi kroz periode života umjetnice – kroz njeno djetinjstvo u kojem se razvija strast za umjetnost; zrelost tijekom koje istražuje, usavršava se i stvara; rad u Graditeljskoj školi u Čakovcu i Zmajev vrt kojem se posvetila nakon rada u školi.

Njen doprinos i važnost za Graditeljsku školu Čakovec istaknuo je ravnatelj GŠČ-a Zvonko Ladić: “Samozatajna osoba koje je uvijek više voljela govoriti svojim djelima, a ne riječima te je s puno žara prenosila znanje i motivirala djecu s kojom je radila. Bila je jedan od utemeljitelja Odjela za dizajn keramike i osoba koja je taj Odjel uzdigla na zavidnu razinu na kojoj danas. Nakon što je otišla u mirovinu ne miruje, već je proširila svoj opus i nastavlja predstavljati blago svoga kraja.”

Otvorenju izložbe nazočili su brojni ljubitelji umjetnosti, među kojima su bili zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Blaženka Novak, koja je otvorila izložbu.

Preplavljena emocijama, umjetnica Jelena Valkaj zahvalila je prisutnima koji su se okupili na otvorenju izložbe, profesorima i učenicima koji su osmislili i uspješno realizirali projekt, ali i svima koji su tijekom njenog dugogodišnjeg djelovanja bili uz nju.

Izložbom je moderirala Tanja Karas, a svečano otvorenje glazbom je obogatila Ženska vokalna skupina Stridone. Organizator izložbe je Graditeljska škola Čakovec uz suorganizatora Centar za kulturu Čakovec, a otvorena je do 17. veljače 2020. godine.