Kultura i prosvjeta 11.09.2019. 08:37. Zadnja izmjena: 11.09.2019. 08:43.

“Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!”

Izložba se nakon Čakovca seli u Zagreb

Nakon i više nego uspješnog otvorenja i posjećenosti izložbe Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj! u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec, izložba nastavlja svoj aktivni život gostovanjem u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu u mjesecu rujnu. Izložba je nastala povodom obilježavanja 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države i pripojenja hrvatskoj domovini i plod je suradnje baštinskih ustanova: Muzeja Međimurja Čakovec, Državnog arhiva za Međimurje i Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec.

Da podsjetimo, 9. siječnja – Dan donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države – Hrvatski sabor proglasio je danom spomena značajnim za očuvanje jedinstvenosti hrvatskoga teritorija. Tema Međimurja i Međimuraca u Prvom svjetskom ratu važan je dio sveukupnih nacionalnih događanja u tom prijelomnom razdoblju. U godini 2018./19. razne institucije i muzeji obilježavaju 100. godišnjicu od završetka Prvoga svjetskog rata, a oslobođenje Međimurja poklopilo se s raskidanjem svih državnopravnih veza Hrvatske s Austro-Ugarskom Monarhijom i ulaskom u novu jugoslavensku zajednicu.

Okosnicu izložbe čine tematske cjeline: međimurska revolucija u studenom 1918., prva vojna akcija za oslobođenje Međimurja, rad Narodnoga vijeća za Međimurje i pripreme za drugi pohod, ulazak hrvatske vojske u Međimurje na Badnjak 1918. te Velika narodna skupština u Čakovcu 9. siječnja 1919. godine. Nakon odlaska mađarske vojske i civilne uprave iz Međimurja trebalo je ponovno normalizirati život i postaviti novu hrvatsku upravu što je otežavala mađarska propaganda, čak i nakon mirovne konferencije u Trianonu 1919. godine koja je definirala rijeku Muru kao granicu Kraljevstva SHS-a s Mađarskom.

Dođite u četvrtak, 12. rujna u 12 sati u aulu Hrvatskog državnog arhiva na zagrebačko otvorenje izložbe!