Kultura i prosvjeta 16.05.2019. 11:24. Zadnja izmjena: 16.05.2019. 11:25.

Toplice Sveti Martin

Izložba slika i skulptura Arjuna Šardija Purija: Lutanja između Istoka i Zapada

U Hotelu Golfer u Toplicama Sveti Martin otvorena je zanimljiva izložba slika i skulptura naziva Vječiti odnos Arjuna Šardija Purija, slikara, slobodnog umjetnika, boema, učitelja yoge, kojemu je sudbina namijenila dvanaestogodišnji boravak u Indiji. U Indiju se zaputio (po)tražiti odgovore na pitanja na koja ovdje nije mogao naći odgovore, a ispunjenje je pronašao u pručavanju vedskih spisa, volontiranju u Yoga Ashramu u indijskom Rajahstanu, meditaciji, yogi. Jedno je vrijeme želio postati monah u narančastom, ali mu je učitelj sugerirao da slobodno nosi bijelu boju, jer u bjelini, kako sam kaže najbolje nalazi sebe. Svoje staro ime Darko zamijenio je novim duhovnim imenom Arjunpuri, a onda se prije tri godine, još uvijek vođen unutarnjim nemirima, uputio u Španjolsku. Upravo se sprema u Tirol gdje će se u slobodnom vremenu baviti slikarstvom. Kroz svoje slike i skulputure, a do danas je naslikao preko 150 djela, pokušava objašnjavati neke druge stvarnosti i za njega je umjetničko stvaranje aktivna, kreativna meditacija, dirljivo i fenomenalno osobno iskustvo. Nakon eksperimentiranja kolažem, akrilom i pastelom, pronašao se u tehnici ulje na platnu.

Jedna od slika, izložena na aktualnoj izložbi je i djelo Lisica i kokos, koja na najbolji način opisuje samog Šardija i njegovo "lutanje" između Zapada i Istoka, u kojoj je alpska lisica simbol Zapada, a kokos mističnog Istoka.  Koliko god se trudila lisica nikada do kraja neće otvoriti tvrdi i grubi kokos kako bi došla do meke i slatke unutrašnjosti, nirvane, odnosno spoznaje u ovom slučaju.

Niti Arjun Šardi Puri još nije uspio do kraja otvoriti kokos, tek je zagrebao po njegovoj tvrdoj površini jer za to, kaže, treba imati disciplinu, a vanjski dio kokosa je simbol ega. -Dokle god se ne oslobodimo vlastitog ega ljuska će biti tvrda tvrda i teško će ju biti otvoriti, ističe umjetnik.

Izložbu koja će biti otvorena do 15. kolovoza, nadahnutim je riječima otvorio umjetnički ravnatelj Kazališne družine Pinklec Romano Bogdan, a za glazbenu kulisu svečanosti otvaranja izložbe pobrinuo se duo Like Father Like Son. Arjun Šardi Puri dosad je imao samostalne izložbe u Zagrebu, Berlinu, Indiji, Barceloni, zajedničku izložbu u Beču, odradio je performans oslikavanja tijela u Berlinu, a uspješno je sudjelovao i na manifestaciji u Grožnjanu.