Kultura i prosvjeta 26.04.2016. 09:09. Zadnja izmjena: 26.04.2016. 09:23.

LifeClass Terme Sveti Martin

Izložba Stephana Lupina „Lupinizam ili socijalna osviještenost“

Uoči najveće biciklističke utrke u regiji „Tour of Croatia“ u LifeClass Termama Sveti Martin otvorena je izložba poznatog hrvatskog umjetnika Stephana Lupina, „Lupinizam ili socijalna osviještenost“, koja će se moći razgledati tijekom cijele ljetne sezone. Izložba je nakon svjetskih destinacija tako stigla u Međimurje, gdje je postavljen samo dio Lupinova opusa, a sastoji se od nekoliko skulptura, slika velikih formata te ukupno tri skulpturalna stolca koji idealno upotpunjuju interijer međimurskog hotela.

Iako poznati kao jedan od najboljih fotografa, Lupino je puno više od toga. Svoj rad i umjetnički izričaj je objedinio pod jasnim imenom „Lupinizam“. „Iza brenda Lupino stoji Stephan Lupino, tjelohranitelj, model, fotograf, humanitarac, dizajner, kipar i slikar, multimedijalni umjetnik, koji izgara u ekstazama stvaralaštva zaokupljen ljepotom oblika i snagom njegova govora, s duhovnom povlasticom odabranih“, riječi su spomenute Branke Hlevnjak koje možda najbolje dočaravaju svu raznolikost talenta ovog velikog umjetnika.

Iako diljem svijeta likovni kritičari diskutiraju o liku i djelu Lupina, on za sebe kaže kako je iznad kritike, a najbolje ocjene daju posjetitelji njegovih izložbi, što najviše cijeni. „Ovo je tek jedna stotinka mog opusa, drago mi je što u Međimurju mogu predstaviti jednu svoju kreativnu energiju, strast, pogled u budućnost, onu stvaralačku stranu svog života, dakle Lupinizam. Svjestan sam kako sam i prije 20 godina bio ispred vremena, no tada s fotografijama, danas slikama i skulpturama, pa mogu reći da sam danas, uz djela kojima uvijek tražim jednu socijalno osviještenu poruku, kompletni umjetnik“, objasnio je autor izložbe.

Lupinove skulpture i slike dio su njegovog doživljavanja svijeta, a karakterizira ih snažna energija koja otkriva njegove neiscrpne potencijale. Upravo energija i intenzivnost kojima zrače njegovi radovi kao i potpuna predanost i zaokupljenost u stvaralačkom procesu, ocrtavaju Lupinov likovni izričaj.

Izvor: Mateja Gošćiej