Kultura i prosvjeta 19.02.2018. 12:06. Zadnja izmjena: 19.02.2018. 12:11.

Čakovec

Izložba Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije do 18. ožujka u Muzeju Međimurja

„U tome je bit našeg života: proći malen kroz život, a iza sebe ostaviti trag dobrote. To ne može ni vrijeme, koje briše sve tragove izbrisati, ne može ni grob, koji sve sakriva, sakriti“, početna je misao te uvod u otvorenje izložbe koja nosi naziv „Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije“ koju je otvorio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Svoju podršku izložbi dali su i župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan te brojni predstavnici iz vjerskog, političkog i kulturnog života.

„Spomenuo bih da je 20 godina za jednu biskupiju malo, ali opet je i puno. Mnogo toga se učinilo i postavilo kao temelj za budući rast, a tu smo se prisjetili mons. Marka Culeja koji je postavio dobre temelje te nam je lakše nadograđivati njegov rad. Danas ćete kroz izložbu vidjeti mnogo stvari koje su događaju, djelatnost Crkve ovdje na zemlji, ali dakako s razmišljanjem na onaj duhovni dio koji je nevidljivi“, rekao je mons. Mrzljak prilikom svog obraćanja te pozvao sve nazočne da dovedu što više učenika međimurskih škola da posjete izložbu. 

Sama izložba postavljena je u izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec. Sadržaj izložbe predstavila je Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice Varaždin, a koja je istaknula prilikom svog obraćanja da izložbu čine 313 kataloških jedinica koje prikazuju najvažnije događaje iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije u protekla dva desetljeća. Posjetiteljima su najveću pozornost privukla biskupijska blaga i izdanja poput liturgijskog ruha i posuđa te vrijedne knjige. Svojim nastupom, otvaranje ove bogate i povijesno utkane izložbe u Međimurje, oplemenili su učenici Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić” Čakovec Matej Lesar i Marija Magdalena Kočila, zu mentoricu prof.  Zrinku Novak.

Izložba je otvorena do 18. ožujka te će se nakon Čakovca predstaviti u Muzeju grada Koprivnice te u Lepoglavi u prostorima bivšeg pavlinskog samostana.