Kultura i prosvjeta 14.02.2018. 14:32. Zadnja izmjena: 14.02.2018. 14:33.

Od petka, 16.2.

Izložba u Muzeju Međimurja Čakovec: Trag dobrote – 20 godina Varaždinske biskupije

Varaždinska biskupija u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec priprema izložbu Trag dobrote – 20 godina Varaždinske biskupije, koja će biti svečano otvorena u petak, 16. veljače 2018. godine u  19 sati u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec.

Varaždinska biskupija zauzima prostor od 3100 četvornih kilometara na području triju sjeverozapadnih hrvatskih županija: Varaždinske, Međimurske i dijela Koprivničko-križevačke, s ukupno oko 400.000 stanovnika većinom rimokatoličke vjere. U njezino područje spadaju i tri župe s područja Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske i Virovitičko-podravske županije.

Biskupija je osnovana 5. srpnja 1997. godine, a prvi varaždinski biskup, mons. Marko Culej, ustoličen je 28. rujna. U toj prigodi biskup Culej je istaknuo kako je program njegove biskupske službe približiti Evanđelje Isusa Krista ne samo vjernicima svoje biskupije nego i svakom čovjeku.  Naglasio je, također, da želi župe po mjeri čovjeka kako bi se vjernici u svojim župnim zajednicama osjećali kao obitelj koja živi puninu Kristove ljubavi. Osnivanjem Biskupije osnovana je Katolička kolpinška udruga, Hrvatska zajednica bračnih susreta te varaždinske podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva i Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika. Uz redovitu duhovnu skrb, osobita briga posvećuje se vjernicima kroz dušobrižništvo u ustanovama kao što su bolnice, vojarne i zatvori. Osnovan je i Ured za crkvenu glazbu s Orguljaškom školom Varaždinske biskupije.

Uglavnom, u prvih dvadeset godina Varaždinska biskupija opravdala je svoje postojanje te se kroz ovu izložbu, „predstavljanjem malih tragova dobrote onih čimbenika koji svojim zalaganjem ostvaruju poslanje povjereno im od Boga“, želi približiti široj javnosti i upoznati je sa svojim aktivnostima.

Izložba je u tom smislu podijeljena na veći broj segmenata biskupijskog života, među kojima izdvajamo: Povijest, smještaj i ustroj Biskupije; Svećenički dom i Pastoralni centar Varaždin; Svetišta Varaždinske biskupije; Medijska djelatnost; Katehetski ured; Bračni i obiteljski pastoral; Misijski pastoral; Ured za pastoral duhovnih zvanja; Pastoral Roma; Ured za pastoral mladih; Caritas Varaždinske biskupije; Izdavaštvo; Biskupijska knjižnica; Duhovni centar na Veternici; Pastoralni centar Ludbreg; Ured za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu; Zborovi; Ured za crkvenu glazbu.... 

Izložba će biti otvorena do 18. ožujka 2018. godine.