Kultura i prosvjeta 06.09.2017. 13:19. Zadnja izmjena: 06.09.2017. 13:34.

Muzej Međimurja

Izložba unikatnog keramičkog nakita i dekorativnih posuda Jelene Valkaj

U izložbenom salonu Muzeja Međimurja u Starom gradu 15. rujna od 19 sati otvara se izložba radova likovne pedagoginje Jelene Valkaj. Postav sadrži unikatni keramički nakit i dekorativne posude koje je autorica darovala Muzeju. Postav se može razgledati do 15. listopada, a do 20. rujna su moguće prijave za radionice koje će J. Valkaj održavati tijekom trajanja izložbe.


Jelena Valkaj (1943. Železna Gora, Međimurje) završila je studij likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu 1964. godine. Radila je kao likovni pedagog u osnovnoj školi te usporedo razvijala vlastiti likovni izričaj u keramici. Svoje umijeće usavršavala je kao dizajner keramike u Ptuju (OPTE). Od 1996. radila je u Graditeljskoj školi Čakovec na Odjelu za dizajn keramike, koji je i utemeljila.   Izlagala je samostalno i na skupnim izložbama u domovini i inozemstvu. Radovi su joj nagrađeni 1990. i 1992. godine u Napulju na međunarodnoj izložbi keramike gdje je istodobno postala članicom ugledne Accademia d' Europa. Više godina bila je članica Kerameikon-a (hrvatske udruge za promicanje keramike).

Jelena Valkaj je 2016. darovala Muzeju Međimurja izbor iz svog opusa unikatnog keramičkog nakita i dekorativnih posuda, koji će u cijelosti biti izloženi na ovoj izložbi, a nakon toga  djelomično i u stalnom postavu likovnih zbirki.  Izložbu i katalog pripremila je Erika Nađ- Jerković, viša kustosica likovnih zbirki MMČ-a.

Tijekom izložbe biti će organizirane radionice izrade keramičkog nakita za zainteresirane, a prijave su u tijeku do 20. rujna. Voditeljica radionica bit će keramičarka i likovna pedagoginja Jelena Valkaj. Informacije ćete pronaći na internetskoj stranici Muzeja www.mmc.hr. Izložba se može razgledati u radno vrijeme muzeja.