Kultura i prosvjeta 09.12.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:52.

Izložba za kraj Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije i zamjenica župana Sandra Herman te članice Povjerenstva Dijana Uvodić Đurić, dr.med. i Andreja Zadravec Baranašić na konferenciji za novinare najavile su završnu aktivnost ovogodišnjeg Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

U sportskoj dvorani I. osnovne škole Čakovec u utorak, 15. prosinca, u 11.30 sati bit će održana svečanost i otvorena izložba radova učenika osnovnih škola na temu borbe protiv ovisnosti nastalih unatrag mjesec dana. Zavod za javno zdravstvo ujedno je tiskao letak za roditelje s informacijama o „novim“ drogama - danas prilično rasprostranjenima među mladima. Nadalje, izrađen je i županijski Akcijski plan suzbijanje zlouporabe droga za razdoblje do 2017. godine koji je prihvatila i Skupština Međimurske županije.

Kad je riječ o novim drogama, prema istraživanjima Zavoda za javno zdravstvo gotovo svaki treći mladić srednjoškolac (29 posto ispitanih) te svaka deseta djevojka (11 posto) isprobali su neki od novih sintetičkih narkotika. Najčešće korišteno sredstvo je „Galaxy“ koji se prodaje legalno kao "osvježivači prostora". Oni sadrže sintetske kanabinoide pa se pušenjem postižu učinci slični onima THC-a iz marihuane.

 

Izvor: 3163