Kultura i prosvjeta 28.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

IZVRSNE FOTOGRAFIJE MEĐIMURSKIH VIDIKA

Fotoklub Čakovec djeluje tek dvije godine, no kada pobrojimo njihove dosadašnje aktivnosti, čini se da govorimo o udruzi koja za sobom ima dugu tradiciju umijeća koja je sve dostupnija javnosti. Možda tome pridonosi i činjenica da je Fotoklub uspio okupiti mnoštvo velikih talenata i zaljubljenika u fotografiju čija odlična međusobna suradnja rezultira sjajnim radovima. Upravo je najnovija izložba nazvana Međimurski vidici okupila deset najaktivnijih članova i presjek njihovih najboljih radova u posljednjih godinu dana. Galerija Centra za kulturu prednost daje afirmiranim hrvatskim akademskim umjetnicima, no postavom ove izložbe nimalo se ne umanjuje vrijednost galerijinih zidova.
Da se u Čakovcu radi izvrsna fotografija potvrdio je i doajen hrvatske fotografije, dugogodišnji voditelj Fotokluba Zagreb Vinko Šebrek. Pohvalivši mlade kolege, rekao je kako cijeni veliku radišnost Fotokluba te, iako su naši fotografi tek na svojim počecima, oni su odavno prešli granicu koja od pukog dokumenta vodi prema umjetnosti. Vinko Šebrek selektirao je radove za ovu izložbu i svakog je autora upoznao ponaosob.
Međimurje, kao nepresušna tema u svim vidovima umjetnosti, zahvalan je materijal i fotografiji. Autori ove izložbe uprizorili su motive iz svog okružja, pejsaž, urbani pejsaž, portrete, apstraktnu i fantastičnu fotografiju. Deset autora čije radove možete razgledati do 9. veljače su: Mario Blažević, Davor Dolenčić, Dalibor Horvat, Mario Jakšić, Petar Sabol, Davor Žerjav, Petar Grozni Kovač, Filip Lučin, Davorin Mance i Nikola Parnadžiev.
Mario Jakšić, predsjednik Fotokluba Čakovec, izrazito je zadovoljan angažiranošću svojih kolega, a vrijedna izložba zaslužuje proći i druge gradove. U ožujku se sprema gostovanje u Zagrebu, a u dogovoru je i postava u Murskoj Soboti te Nagykanizsi. Upravo su fotografski klubovi iz spomenutnih gradova Slovenije i Mađarske uspostavili prijateljske kontakte s čakovečkim fotografima te je dogovorena suradnja. Suradnja je zamišljena kao niz susreta kroz koje bi svaka strana predstavila svoj kraj, njegov pejsaž, kulturne, povijesne, etnološke, kao i kulinarsko-enološke znamenitosti. Tijekom tih susreta fotografirao bi se određen kraj te bi na kraju ciklusa pripremili zajedničku izložbu koja bi putovala preko Hrvatske u Sloveniju i Mađarsku. Ideja je da se napravi i izložba s temom Mura – rijeka koja nas spaja pošto su za suradnju zainteresirani klubovi baš s područja županija kojima protječe Mura. Tematika izložbe neće biti povezana samo s pejsažem, već i ljudima, običajima, tradicijom te kulturnom baštinom. Fotoklub Čakovec preuzeo je ulogu prvog domaćina, pa su tako mađarski i slovenski predstavnici ovog vikenda najprije gostovali u Turističkoj zajednici Grada Čakovca.
K. Štebih

Izvor: 2857