Kultura i prosvjeta 04.03.2019. 09:33. Zadnja izmjena: 04.03.2019. 09:36.

Zagreb

Kajkavci u Lisinskom: Predstavljanje Međimurske kulture i tradicije

U nedjelju, 3. ožujka u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu zahvaljujući projektu „Kajkavci u Lisinskom“ spojene su kultura, tradicija i turizam, tradicionalna glazba i gastronomija. Svoje je posebnosti predstavilo pet županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske: Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka županija. Projekt je u suradnji s gradom Zagrebom i navedenim županijama prije tri godine pokrenuo Radio Kaj, a odjeci su iz godine u godinu sve veći.

Međimurska županija i ove je godine predstavila svoju bogatu tradiciju, kulturu, turističku ponudu i enogastronomiju. U predvorju Velike dvorane upriličeno je izložbeno-promotivno predstavljanje kulturnog stvaralaštva, tradicijskih vrijednosti, manifestacija, turističkih potencijala i proizvoda. Čuvari tradicije iz Orehovice, članovi KUD-a Fijolica s posebnim su ponosom zapjevali međimursku popevku koja je krajem prošle godine upisana na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Ujedno su predstavili svoju fašničku povorku, a svojim su nastupom pokupili simpatije publike. Općina Orehovica predstavila je najvažniju manifestaciju „Orehijadu“, dok je općina Goričan uz svoje posebnosti promovirala i „Goričansku republiku“. Brojni posjetitelji zaustavili su se kod štanda učenika Srednje škole Prelog gdje su se dijelili specijaliteti od krumpira. „Vidovski zlatari“ iz Donjeg Vidovca prezentirali su tradiciju ispiranja zlata. U Međimurju se itekako cijeni ljepota, ali i rad vrijednih ruku. Spoj navedenog je svetomarska čipka, čipka na batiće koja se ovom prilikom mogla razgledati. Nije nedostajalo ni tradicionalnih međimurskih kolača za što su se pobrinule članice KUD-a „Fijolica“ i Udruge žena „Brest“ iz Podbresta koje su izložile i svoje rukotvorine od oraha i komušine. Događaj su uveličali i članovi Zrinske garde Čakovec.

Sudionici su predstavili svoje bogato kulturno stvaralaštvo, promovirali tradicijske vrijednosti, predstavili počasne postrojbe, istaknuti turistički potencijal i posebnosti svoje županije. Štandove su obišli zamjenici međimurskog župana, Sandra Herman i Josip Grivec, a da sve bude u najboljem redu pobrinuli su se djelatnici Turističke zajednice Međimurske županije.

U 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog započela je posebna glazbena večer kajkavskih pjesama. Prije samog koncerta brojnu su publiku pozdravili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, direktor Radija Kaj Drago Gradečak, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

Među renomiranim kajkavskim izvođačima, nastupili su članovi Tamburaškog sastava KUD-a Belica i Karlo Čeh.