Kultura i prosvjeta 10.05.2019. 21:48. Zadnja izmjena: 10.05.2019. 21:48.

Čakovec

Kakvim su se igračkama igrali naši preci?

U Muzejsko-informativnom centru Muzeja Međimurja Čakovec nedavno je otvorena tematska izložba igračaka kao dio projekta edukativno-kreativnih radionica Vremeplov igračaka. Čitav tjedan gostujući predavači najmlađima su prikazivali tradicijske igračke i načine izrade predmeta kojima su se igrali njihovi roditelji te bake i djedovi.

- Pockanje ili kamenčekovanje, pilčekovanje ili pincekovanje, kotlekovanje - neke su od starih igara koje su djeca igrala na selu, uz pomoć onoga što su našli u prirodi, istaknula je muzejska pedagoginja Ines Virč prilikom predstavljanja izložbe. Ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan objasnila je kako neki od izložaka potječu iz 19. stoljeća, a vrlo je zanimljiva paralela između seoskih igračaka, kao što je lopta od kravlje dlake te igračaka imućnih obitelji, poput pločica za domino rađenih od bjelokosti. Krpene lutke izradili su i izložili učenici 3. i 4. razreda Osnovne škole Hodošan uz pomoć učiteljice Sanje Rašan, a kao primjerak moderne igračke odabran je drveni autić u obliku Bibliobusa u čijoj je izradi sudjelovala Osnovna škola Hodošan na čelu s ravnateljem, ujedno mentorom, Ivanom Barićem.

- Radi se o izradi ekstramobila na zadanu šasiju. Vozilo nema svoj pogon pa se mora gurati ili vući, no sve ostalo je stvar mašte i sposobnosti učenika, naglasio je ravnatelj Barić. Osim razgledavanja izložbe najmlađi su imali prilike okušati se u izradu skulptura od šibica te lutki od komušine i krpa, javljaju iz Međimurske županije.