Kultura i prosvjeta 07.10.2019. 08:06. Zadnja izmjena: 07.10.2019. 08:08.

Program u šest dana!

Kliker festival od 14. listopada

Kako bi i ove godine motivirali djecu i mlade na ples i istraživanje, ekipa okupljena u VRUM organizaciju pripremila je fantastičan šestodnevni program objedinjen u jedinstvenom KLIKER FESTIVALU. Ovogodišnje izdanje festivala ponovno okuplja 3 grada – Varaždin, Rijeku i Zagreb te nudi niz sadržaja pomno raspoređenih za djecu uzrasta od 3 do 14 i više godina. Neki od ciljeva Kliker festivala su nasmijati i razigrati te educirati mališane. 4. izdanje upoznat će publiku i pratnju s aktualnim trendovima u kazalištu i plesu za djecu i mlade iz čitave Europe.

Okupit će se brojni stručnjaci, pedagozi i edukatori, a bit će izvedeno ukupno 7 predstava iz 7 različitih zemalja. Uz domaćina, Hrvatsku, predstavit će se gosti iz Njemačke, Austrije, Italije, Švicarske, Slovenije i Francuske. Podršku ovogodišnjem festivalu dao je i Grad Varaždin, a zamjenica gradonačelnika, Sandra Malenica, istaknula je kako je važno da Varaždin ima ovakve sadržaje koji omogućavaju mladima da se izraze, spoje i istražuju ne samo svoje plesne i umjetničke kapacitete, već i pomalo neistraženu infrastrukturu našeg grada. Grad Varaždin ove godine subvencionira festival pa će tako varaždinski osnovnoškolci predstave u sklopu Kliker festivala gledati besplatno. Za sve ostale, ulaznice su dostupne po cijeni od 20 kuna i mogu se kupiti na blagajni HNK ili rezervirati na [email protected].

Sve počinje 14. listopada, premijerom plesne predstave 'Sinovi', a riječ je o koprodukciji Hrvatske i Austrije. Izvedba je zakazana za 18 sati na Velikoj sceni HNK Varaždin, koji je od samih početaka partner festivala. Sat vremena kasnije, u Koncertnoj dvorani, bit će izveden koncert udaraljkaša Glazbene škole iz Varaždina, pod vodstvom prof. Stanislava Muškinje. Da je ovo festival koji spaja zemlje i kulturu, posvjedočio je i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Ivan Mesek, koji je izrazio zadovoljstvo što će se u muzejskom prostoru u sklopu programa MIŠ – Muzej i škola, održati prezentacija regionalne suradničke platforme GENERATOR. U fokusu će biti rad s mladima pa će se organizirati i  pop up radionice u školama simbolično nazvane No work and just play, a tu je i tribina, koja se organizira u suradnji sa projektom Varaždin – European Youth Capital 2022. Tema tribine bit će 'Uloga kazališta u životu mladih' i bit će održana predzadnjeg dana festivala u 18 sati u Klubu Europa media. 

Obiteljski program u Palači Herzer, 'Od kapljice od oceana', namijenjen je za grupe do 30 posjetitelja pa je potrebna prethodna najava na [email protected] Na kraju, za sve plesne sladokusce, tu je i završno slavlje, interaktivna predstava “Party” koja dolazi iz Njemačke, a cjelokupni program provjerite na www.klikerfestival.com.