Kultura i prosvjeta 27.03.2017. 18:53. Zadnja izmjena: 27.03.2017. 18:58.

Željka Horvat Čeč

Knjiga 4 brave priča je o odrastanju u međimurskom selu

Autorica knjige Željka Horvat Čeč, urednik Kruno Lokotar te književnik Kristian Novak predstavili su nedavno roman 4 brave u Gradskoj kavani Čakovec. Autorica je rodom iz Belice, no, već 11 godina živi u Rijeci, a pisati je počela u srednjoj školi upisavši se u književnu grupu nastavnika Ivana Pranjića.

– Za moje je pisanje, s kojim sam počela u Gimnaziji Čakovec, zaslužan Ivan Pranjić. Kod njega sam polazila radionice pisanja, a kad je on vidio moje pjesme, podržao me i potaknuo da nastavim tim putem, kazala je Ž. Horvat Čeč koja je nakon završene gimnazije, 2005. godine, objavila prvu zbirku pjesama dok je njena zbirka kratkih priča objavljena 2011. godine.

– Prve dvije knjige objavljene su na lokalnoj razini, pa se u širem književnom krugu za moj rad čulo tek 2015. godine kada je kod većeg izdavača, V.B.Z.-a, izdana moja zbirka pjesama Moramo postati konkretni. Roman 4 brave je moj prvi roman. Za razliku od pjesama koje nemaju veze s Međimurjem radnja 4 brave smještena je upravo ovdje i to u vrijeme od 1991. - 1996. godine. Odavde sam, nosim u sebi priče i trenutke iz Međimurja, a razgovarajući s kolegama u Rijeci shvatila sam da svi vrtimo istih deset priča iz djetinjstva i da one moje kod prijatelja izazivaju reakcije čuđenja. Shvatila sam da bi moje priče mnogima mogle biti zanimljive pa sam počela „kopati“ po svojim sjećanjima, ali i po tavanu obiteljske kuće u potrazi za bilježnicama iz djetinjstva. Odlučila sam ih zapisati i poslati uredniku kojem su se one dopale i eto rezultata - krajem prošle godine objavljena je knjiga 4 brave, govori autorica.

U knjizi Željka Horvat Čeč koristi dirljivi dokumentarni materijal, školske sastavke i isječke iz novina, no roman nije u potpunosti autobiografski već sadrži elemente fikcije te kroz pripovijedanje djevojčice donosi priču iz međimurskog sela i njezinu svakodnevicu. - Knjiga za sada dobiva odlične kritike i čita se diljem Hrvatske. Zanimljiva je čitateljima izvan Međimurja jer ne znaju puno o našoj županiji, kazala je autorica dodavši da nastavlja pisanje. - Trenutno sam u fazi prikupljanja informacija i istraživanja teme, objasnila je Ž. Horvat Čeč. Njen novi roman bavit će se odnosima u obitelji, između braće i sestara, a hoće li radnja ponovo biti u Međimurju nije nam željela otkriti.