Kultura i prosvjeta 01.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Knjiga Josipa Črepa o Feštetićima

Prvu cjelovitu hrvatsku knjigu o posljednjim međimurskim feudalnim gospodarima, grofovskoj obitelji Feštetić, pod nazivom Feštetići - posljednji gospodari Međimurja, izdao je Čakovčanin Josip Črep. Kako kod nas o toj feudalnoj obitelji postoji zanemarivo malo podataka, a u prikupljanje građe za najnoviju knjigu pisac je utrošio više od deset godina tragajući za njom u knjižnicama i arhivima u Mađarskoj.
Knjiga je uz pomoć brojnih donatora konačno ugledala svjetlo dana i predstavljena je 26. veljače u Pribislavcu. Za mjesto predstavljanja autor je odabrao pribislaveči kaštel, jedno od zdanja Feštetićevih u kojem su nekada povremeno boravili.
U svom djelu Črep je predstavio četiri pokoljenja te obitelji, odnosno vrijeme od njihovog dolaska u Međimurje na samom kraju XVIII. stoljeća. Slijedi procvat i uzdizanje obitelji u XIX. stoljeću, a potom, već potkraj tog stoljeća, ekonomsko slabljenje i osiromašenje te odlazak iz Međimurja tridesetih godina XX. stoljeća.
U uvodnom izlaganju predsjednica Općinskog vijeća Pribislavca Višnja Ivačić predstavila je Općinu Pribislavec te se osvrnula na kaštel u kojem se danas nalazi OŠ Vladimira Nazora. O knjizi je potom, osim autora, govorio i recenzent Branimir Bunjac, predsjednik čakovekog Povijesnog društva, a recenziju pokojnog prof. dr. sc. Zvonimira Bartolića pročitala je tajnica Povijesnog društva Ivana Puzak.
Bunjac je pritom Črepa okarakterizirao kao povjesničara laika čije djelo višestruko prelazi okvire amaterizma. Istaknuo ga je kao autora prve hrvatske knjige o Feštetićima koji je umjesto povjesničara napisao takvu knjigu na kojoj mu oni moraju biti zahvalni.
Knjiga o Feštetićima bogato je opremljena i fotoprilozima, za što se pobrinuo Josip Balog.
U skladu sa životom i temperamentom posljednjeg Feštetića, grofa Eugena, koji je volio Rome i njihovu glazbu, prije samog početka predstavljanja prisutnima su romske pjesme svirali članovi sastava Črne strele. Oni su bili zaduženi za dobru atmosferu i na druženju nakon službenog dijela. Svečanosti trenutka pridonijeli su mladi pribislavečki studenti Mateja Prprović i Saša Prprović koji su obučeni u povijesnu odjeću iz doba Feštetića pročitali dijelove iz Črepove knjige.
R. Topličanec

Izvor: 2862