Kultura i prosvjeta 29.10.2016. 09:44.

Autorica stihova

Književna večer s Vesnom Janković: ispušni ventil jedne knjigovotkinje

Čakovčanka Vesna Janković po prvi se put pjesničkom večeri predstavila čakovečkoj publici. Poeziju piše od srednjoškolskih dana, a prazne listove stihovima ozbiljnije popunjava posljednjih pet godina. Pjesme piše na štokavskom, i kako kaže, svojem kajkavskom. Sudjeluje na brojnim književnim susretima i recitalima diljem Hrvatske.

Među brojnim uspjesima valja istaknuti pjesmu Mati koju je na Međimurskom festivalu zabavne glazbe 2014. godine otpjevala Tereza Kesovija, a čiju glazbu potpisuje Branimir Mihaljević. U izdanju Matice hrvatske Čakovec, svjetlo dana iduće bi godine trebala ugledati njezina prva knjiga, zbirka pjesama na kajkavskom.

Kajkavština mi je draga jer je naša. Smatram da tu ljepotu kajkavske riječi treba sačuvati i prenositi na mlade jer ona naše bogatstvo, rekla je autorica stihova koji s lakoćom dolaze do srca publike. Inspiraciju za pisanje pronalazi u životu, u prirodi i emocijama.

Uz moderatora Danijela Jankovića, čitanju odabranih stihova na štokavštini i kajkavštini, knjigovotkinji kojoj je pisanje ispušni ventil, pomogli su prijatelji Đurđica Vresk, Marija Marciuš, Vesna Jaklin, Marijana Vincetić, Ozren Lončarić te Rajko Dobošić.

Za glazbeni intermezzo pobrinuo se mladi glazbenik Neven Kolarić na cimbalu.

Za glazbeni ugođaj pobrinuo se Neven Kolarić