Kultura i prosvjeta 16.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Književnik slomljena pera i nepoznata groba

Na župni blagdan sv. Jurja, 23. travnja započeli su Dani Vinka Kosa, hrvatskog književnika rođenog 10. srpnja 1914. u Vučetincu. Uz njegovo ime danas se ističe činjenica “slomljenog književnog pera i nepoznata groba” s obzirom da je svoj životni put završio kao mladić na križnom putu u okolici Bleiburga. Tim više je ova manifestacija imala izuzetan značaj u upoznavanju javnosti s njegovim životom i radom.
Javljali smo se s Dana Vinka Kosa s izložbe koju je priredila njegova kćerka Vera Kos-Paliska, zajedno sa sestrom Ladom Kos. Istog je dana održano i misno slavlje koje je predvodio domaći sin, vlč. Stjepan Šprajc.
Najavljeni znanstveni skup s velikom je pozornošću izlagača i publike održan u Domu mladih u Lopatincu. Život i književni rad Vinka Kosa bili su u prvom planu, uz isticanje da će u srpnju biti stota godišnjica njegova rođenja. Domaćini simpozija bili su Matica hrvatska - Ogranak Čakovec i Društvo hrvatskih književnika - Ogranak Čakovec-Varaždin.
Skup je otvorio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a izlagali su Katarina Bajuk, akademik Tonko Maroević, prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, prof. dr. sc. Vinko Brešić, doc. dr. sc. Daniel Mikulaco, akademik Josip Bratulić, prof. dr. sc. Stjepan Hranjec, prof. dr. sc. Joža Skok i Ivo Kutnjak. Glazbeno-poetskim recitalom prisutnima su se obratile književnikova kćerka, kantautorica Lada Kos i glumica Lela Margitić.
U župnoj crkvi sv. Jurja održan je koncert i glazbeno-poetski recital u izvedbi župnih zborova, učenika OŠ Ivan Goran Kovačić u Pleškovcu te, ponovo, Lade Kos i Lele Margitić. Programi Dana Vinka Kosa zaključeni su šestim Međunarodnim filatelističkim seminarom s predstavljanjem prigodne dopisnice i pečata.
Vinko Kos je nakon završene pučke škole primljen u konvikt varaždinskih kapucina. Pohađao je i varaždinsku Franjevačku gimnaziju te potom Bogosloviju u Škofjoj Loki, u Sloveniji. Opredjeljuje se za studij hrvatskog i njemačkog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je surađivao i uređivao časopise i listove. Književnom radu posvetio se još kao mladić, a teme su mu bile domoljubne, duhovne i dječje. S Marijom Petreé D’ Artagnan vjenčao se 1941. godine u Zagrebu, a u svibnju 1945. nestao je na križnom putu. Bila mu je samo 31 godina.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3081