Kultura i prosvjeta 06.07.2020. 08:31. Zadnja izmjena: 06.07.2020. 08:31.

Znanjem do prava

Knjižica Sindikata Preporod o znanjima iz radnog odnosa uručena međimurskim maturantima

Međimurska županija je, kao županija koja najviše svojih materijalnih, financijskih i stručnih kapaciteta ulaže u školstvo, bila pozvana da sudjeluje u projektu „Znanjem do prava“ čija je osnovna namjena bila da ojača kapacitete zaposlenih u školstvu. 

Jedna od završnih aktivnosti projekta je tiskana knjižica za maturante u kojoj su prezentirana radnička prava, a koju je predstavio i simbolično maturantima Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Hani Ovčaru i Lovru Mihalčeku uručio predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Europski projekt „Znanjem do prava“ vrijedan 1.415.700 kuna pokrenuo je Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu „Preporod“ u rujnu 2018., a partneri na projektu bili su Međimurska županija, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu (Katedra za radno i socijalno pravo i Katedra za sociologiju), Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola te Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. 

„Želimo biti primjer dobre prakse i sudjelovati u svim projektima koji mogu omogućiti konkretne rezultate. Puno govorimo o ulaganju u obrazovanje, a pored ulaganja u infrastrukturu nastojimo ulagati u naše učitelje, profesore, obrazovne djelatnike i učenike. Maturanti su pred završetkom jednog životnog razdoblja, no pred njima je početak novoga, u kojem će im ove knjižice zasigurno pomoći te su jedan od instrumenata kojim ih podupiremo u njihovom ulasku u svijet rada.“, kazao je župan Posavec pritom pohvalivši agilnost i angažiranost Sindikata Preporod i njihovu inicijativu za realizacijom ovog projekta.

Osnovna namjena projekta „Znanjem do prava“ bila je da zaposlenici u odgojno-obrazovnim ustanovama u Međimurskoj županiji steknu više znanja, da razumiju upravne, financijske i druge procese u sustavu školstva te da tako stečenim znanjem pomognu u realizaciji projekata, ali i da zaštite svoja prava. 

„Međimurska županija bila je prvi partner ovog projekta i bez njene pomoći vjerojatno ovog projekta ne bi bilo. Tiskana knjižnica kruna je i rezultat projekta koji je trajao godinu i pol dana i tijekom kojih smo održali 31 dvodnevni skup po cijeloj Hrvatskoj s više od 700 sudionika. Proveli smo istraživanja među više od 1000 maturanata čiji su rezultati prezentirani Ministarstvu obrazovanja, a istraživanjem smo željeli saznati što maturanti znaju o radu, području rada i radnom zakonodavstvu.“, pojasnio je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Knjižicom se željelo povezati one koji sudjeluju u svijetu rada, učitelje, profesore, članove Sindikata te one koji će tek ući u svijet rada i koji se s njime tek trebaju upoznati, a to su maturanti. Koncipirana na formatu pitanja i odgovora, knjižica je podijeljena u 6 poglavlja koja govore o temama  zapošljavanja, plaćama, sindikatima, radnom vremenu, štrajku. Pročelnica UO za obrazovanje i kulturu MŽ Blaženka Novak istaknula je da su svim međimurskim maturantima knjižice već podijeljene, a pored tiskanog izdanja, maturanti mogu dobiti dodatne informacije skeniranjem QR koda na poleđini knjižice koji ih vodi na stranicu Sindikata Preporod. 

Vrijednost knjižice prepoznali su i pohvalili maturanti Hana i Lovro, koji su kazali da će im dobivene informacije zasigurno pomoći pri ulasku na tržište rada jer knjižica donosi osnovni skup znanja o pravima radnog odnosa s kojima se maturanti nisu susreli u praksi.