Kultura i prosvjeta 04.08.2019. 09:02. Zadnja izmjena: 04.08.2019. 09:13.

Erasmus +

KNJIŽNICA PRELOG: Financijska pismenost kao dječja igra

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga nedavno je bila domaćin drugog međunarodnog sastanka projekta Priče o blagu stare kornjače, financiranom iz programa Erasmus +. Koordinator projekta je dječji vrtić Leonardo da Vinci iz Bugarskog grada Ruse, dok su partneri na projektu, uz koordinatore i Knjižnicu, vrtići iz Litve, Portugala, Grčke, Italije i Rumunjske.

Dvadeset odgojitelja, studenata i knjižničara zajedno stvaraju edukativne igre i didaktičke materijale s temom financijske pismenosti za djecu u dobi od 3 do 7 godina. Dječja dob na koju je ovaj projekt fokusiran, čini ga jedinstvenim u Međimurskoj županiji ali i cijeloj državi. Naime, ne postoje slični projekti financijske pismenosti koji za svoju ciljnu skupinu imaju predškolce i djecu mlađe predškolske dobi. Finalni produkti projekta su metodički i didaktički priručnici, interaktivne taktilne knjige, animirane priče i zoom igre, prevedene na osam jezika, uključujući i engleski, koje će učitelji i odgojitelji te knjižničari moći besplatno koristiti u svim aktivnostima. Projekt završava 2020. godine, a preloškoj knjižnici u provođenju aktivnosti pomažu pridruženi partneri Dječji vrtić Fijolica i Osnovna škola Prelog. 

Goste je na početku sastanka pozdravio gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, koji je istaknuo važnost projekta i financijske pismenosti u modernom dobu, a posebno u poduzetničkom okruženju u kojem djeca iz Preloga odrastaju te zaželio svima ugodan boravak u gradu.

U sklopu sastanka, gostima je predstavljena izložba didaktičkih igara nastalih na temu financijske pismenosti. Eksponate su izradile studentice predškolskog odgoja Učiteljskog fakulteta odsjeka u Čakovcu i pripravnice u DV Fijolica, pod mentorstvom odgojiteljske savjetnice Nataše Novak koja je održala i kratko predavanje.

Izvor: Maja Lesinger