Kultura i prosvjeta 20.05.2016. 12:45. Zadnja izmjena: 20.05.2016. 12:55.

Izložba odabranih eksponata

Kolekcionar Josip Balog u II. osnovnoj školi Čakovec

U informatičkoj učionici II. OŠ Čakovec u ponedjeljak, 16. svibnja postavljena je izložba odabranih eksponata iz Zbirke uredskih uređaja i strojeva kolekcionara Josipa Baloga, koji je tog dana bio gost u nastavi. Izložba je organizirana u suradnji s učiteljicom informatike Ivom Naranđom. 

Gospodin Balog učenicima je na zanimljiv način približio izložene predmete, objasnivši njihovu ulogu u prošlosti i način rada. Razgledavanje izložbe započelo je najstarijim eksponatom, gramofonom His Master's Voice koji je atraktivnim izgledom odmah privukao pažnju učenika. Nastavilo se razgledavanjem pisaćih strojeva s raznim vrstama pisma, mehaničkih i električnih uređaja za računanje, magnetofona, diktafona, projektora, kamera, telefona... Poseban dio izložbe činila su popularna osobna računala iz 80-ih godina 20. stoljeća i prva prijenosna računala. Nakon razgledavanja učenici su imali priliku raditi s nekim od izloženih predmeta i pitati što ih zanima. Prije odlaska mogli su upisati komentare u knjigu dojmova, a prema upisanom može se vidjeti da je izložba odlično prihvaćena.

II. Osnovna škola zahvaljuje gospodinu Balogu na spremnosti da dio svoje velike kolekcije izloži u školi, na tome kako je kvalitetno pripremo izložbu i aktivno vodio učenike kroz razgledavanje eksponata. Sve ove aktivnosti još jednom dokazuju njegovu kolekcionarsku strastIzložba je dio aktivnosti na eTwinning projektu On the Track of Our Recent Past. Učenicima je prenijeta poruka da čuvaju stare predmete, mnogi od njih mogu naći mjesto u nekoj zbirci, koristiti se za edukaciju i jednog dana svjedočiti o minulim vremenima.