Kultura i prosvjeta 04.10.2017. 09:06. Zadnja izmjena: 04.10.2017. 09:22.

Predstavljena knjiga

Kotoribski protokol - Knjiga iz koje diše kotoripska povijest

Pedesetak zainteresiranih okupilo se minuli petak u kotoripskom domu kulture na predstavljenu knjige 'Kotoribski protokol' (1724. - 1804.) koju je za tisak priredio i pogovor napisao prof.dr.sc. Alojz Jembrih, a uz kojeg je o knjizi govorila prof. dr. sc. Anđela Frančić.

A. Frančić je istaknula kako Kotoripčani moraju biti ponosni na dokument koji govori o njihovim precima koji su već u ono vrijeme imali uređeno upravljanje selom, a danas može poslužiti kao izvorište za mnoge književne i gospodarske sfere. - Protokoli su vrijedan povijesni dokument pisani između 1724. i 1804.godine, a izvorni rukopis se danas nalazi u Arhivu HAZU u Zagrebu. 'Kotoribski protokol' su ujedno vrijedni jezični spomenik pisan kajkavskim jezikom, istaknula je Frančić. Prof.dr. sc. Alojz Jembrih je zahvalio svima koji su dokument stvarali, ali i onima koji su se danas angažirali da se knjiga objelodani. Posebno je bio zanimljiv i slikovit prikaz iznošenja dijelova izvornoga teksta. - Tu diše povijest onoga doba iz koje možemo doznati pojedinosti za koje bi bilo dobro da se podrobnije upoznaju glede zajedničkih korijena, rekao je prof. dr. sc. Jembrih.

U kulturni događaj svirkom na tamburi, uz vokalnog solistu Vinka Horvata, uveli su nas tamburaši KUD Kotoriba koji su i kasnije upotpunili program. U pozdravnom govoru načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec je rekao kako će se tek sada shvatiti što 'Kotoribski protokoli' znače za Kotoribu.