Kultura i prosvjeta 03.05.2018. 11:50. Zadnja izmjena: 03.05.2018. 11:53.

Novo ulaganje

Kreće obnova Ekonomske i trgovačke škole u vrijednosti od gotovo šest milijuna kuna

Nakon potpisivanja Ugovora i početka radova na obnovi Graditeljske i Tehničke škole, učeničkog doma te nekoliko osnovnih škola došao je red na obnovu još jedne srednje škole i to Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu gdje je, u četvrtak, 3. svibnja, potpisan Ugovor o energetskoj obnovi školske zgrade i sportske dvorane.

Ukupna vrijednost projekta je 5.967 553,14 kuna, što osim radova na energetskoj obnovi uključuje i izradu projektne dokumentacije, stručni nadzor građenja, izradu energetskog certifikata nakon obnove te usluge vođenja projekta.

Iz Europskih fondova dodijeljena su bespovratna sredstva od 3.517 760,77 kuna dok ostatak mora pokriti osnivač Međimurska županija no zahvaljujući prijavi na nacionalni fond Ministarstva regionalnog razvoja za EU projekte koji će pokriti 80% učešća osnivača tj. 1.770 293,98 kuna tako da je komponenta proračuna Međimurske županije oko 700,000 kuna.

Direktor energetske agencije „Menea“ Alen Višnjić naglašava kako će se na zgradi škole rekonstruirati vanjski zidovi toplinskom izolacijom, krov i strop te vanjska stolarija. Također će se zamijeniti radijatori i ugraditi novi ventili, te ugraditi podizna platforma prilagođena za osobe s invaliditetom. Na školskoj dvorani bit će rekonstruirani vanjski zidovi pročelja, krov, prolaz te stolarija, postaviti će se podno grijanje i zamijeniti radijatori. U obje zgrade postavljaju se nove ventilacijske klima komore, solarni kolektori na krovu dok se postojeća rasvjeta zamjenjuje LED tehnologijom. Sve bi to u konačnici trebalo smanjiti troškove grijanja za 65 % dok bi obje zgrade prešle u viši energetski razred.

Predstavnik izvođača Maja Đurkin Međimurec, obećala je kako će se s radovima započeti u najkraćem mogućem roku od današnjeg potpisivanja ugovora te najavila završetak radova do kraja ove godine.