Kultura i prosvjeta 26.01.2020. 08:48. Zadnja izmjena: 26.01.2020. 08:48.

Nova knjiga

Krunoslav Mikulan: O ženama u znanstvenoj fantastici

Doc. dr. sc. Krunoslav Mikulan iz Čakovca, pisac i sveučilišni profesor, objavio je novu knjigu, ovog puta o tome kako su žene prikazivane u znanstvenofantastičnoj književnosti. „Od objekta muške fantazije do subjekta društvene promjene“ govori nam o tradicionalnom načinu prikaza u kojem su žene obično igrale ulogu tajnica, profesorovih kćeri kojima je nešto trebalo objasniti, ili pak osoba koje je trebalo spašavati od neke opasnosti te zatim analizira niz suvremenijih djela nastojeći utvrditi jesu li žene u tome „žanru ideja“ kako ga neki nazivaju napokon postale ravnopravne muškarcima. Doista, došlo je do velikih promjena jer su se žene „iz nevažnih likova bez identiteta tradicionalne znanstvene fantastike razvili u snažne i inteligentne likove koji tvore ili se barem bore za tvorbu vlastitoga neovisnoga identiteta“, međutim, još uvijek je očita prisutnost i utjecaj patrijarhalnih predodžbi jer brojni analizirani ženski likovi iza sebe imaju tzv. „očinske likove“, neke vrste mentora koje ih potiču ili usmjeravaju njihovo djelovanje. Dok tradicionalni muški junak na kraju najčešće pobjeđuje bez ičije pomoći, ženski glavni likovi to i dan danas ne mogu, već u većini slučajeva ovise o tuđoj podršci.

S druge pak strane muški likovi više nisu nepogrešivi, ne zatomljuju osjećaje, nisu uvijek odlučni, spremniji su na kompromise i ne pokušavaju uvijek i pod svaku cijenu ostvariti dominaciju nad drugim (ženskim) likovima. Na žene ne gledaju više kao na „nagradu“ pa se zaključuje da je do određenih pomaka u načinu prikaza likova došlo, ali da potpuna ravnopravnost još uvijek ne postoji.

Knjiga se neposredno nadovezuje na knjigu „Robinja, mučenica, ratnica, spasiteljica“ koja se bavila položajem ženskih likova u visokoj fantastici, a objavljena je 2017. godine. Obje knjige objavio je Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.