Kultura i prosvjeta 18.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

KUD ŽIŠKOVEC: Uskoro i folkloraši

Svoju redovnu godišnju skupštinu KUD Žiškovec održao je 6. ožujka. U izvješću o radu u prošloj godini predsjednica Jagoda Srša rekla je da je to 12. skupština od osnivanja Društva 1997. godine te je pobrojila aktivnosti i osvrnula se na organizaciju Društva. Moglo se čuti da KUD Žiškovec broji osamdesetak članova, od kojih je polovica mladih do 18 godina. U Društvu su posebno ponosni na svoje starije članove koji kroz njega doživljavaju svoju novu mladost. U KUD-u djeluju četiri tamburaške sekcije, dvije mlađe, starija sekcija i sekcija Biser Međimurja koja je i perjanica KUD-a s osvojenih pet zlatnih plaketa. U KUD-u djeluju dječja folklorna sekcija, muška i ženska vokalna sekcija, dramsko-recitarorska te sekcija rukotvorina. Velika je želja i plan KUD-ovaca za 2010. godinu osnovati i folklornu sekciju.
Od aktivnosti u 2009. godini istaknuto je 46 nastupa, od kojih su 4 bila u susjednim državama. U život Žiškovca KUD se uključuje organizacijom priredbi uz Valentinovo i maškare te dramskim večerima.
Organizirali su i 2 humanitarna koncerta - prvi za Uskrsni ponedjeljak za dogradnju Crkve sv. Petra i Pavla u Mačkovcu i drugi za Nikolinje, kao pomoć učenicima čakovečkog Centra za odgoj i obrazovanje, proslavu Nikolinja te dva božićna koncerta. Posebno su ponosni na sportsko druženje povodom dana KUD-a, 15. kolovoza. Ove ih godine očekuje organizacija Smotre narodne nošnje, uz suorganizaciju HKUU-a Međimurske županije, koja se održava svake druge godine. Nakon skupštine, druženje članova KUD-a i gostiju nastavljeno je uz domjenak.
Robert Šarić

Izvor: 2864