Kultura i prosvjeta 29.10.2018. 08:20. Zadnja izmjena: 29.10.2018. 08:23.

Pinklecov vremeplov

Kulturna baština međimurskog kraja predstavljena u Karlovcu

U organizaciji Zavičajnog društva Međimuraca „Pinklec“ u Karlovcu, u subotu, 27. listopada, održana je cjelodnevna manifestacija „Pinklecov vremeplov“ u sklopu kojeg su održane izložbe slika, kulturno umjetnički program, natjecanje u pripremanju bograča, sat povijesti te prikaz vjenčanja iz vremena Zrinskih i Frankopana.

Na jednom od najljepših spomenika Karlovačke povijesti i hrvatske povijesno spomeničke baštine, na Starom gradu Dubovac, Zavičajno društvo Međimuraca u Karlovcu ugostilo je brojne mještane Karlovca i Međimurja s ciljem međusobnog povezivanja, kulturne suradnje i promocije djelovanja društva „Pinklec“ koje broji oko 70-ak članova.

Predsjednik društva Željko Tomašić, istaknuo je kako je ovo jedan u nizu događaja kojim brojni Međimurci koji žive i rade na području Karlovačke županije promoviraju svoj rodni kraj, čuvaju običaje i njeguju tradiciju. „Osnovani smo 2013. godine s ciljem zbližavanja Međimurja i Karlovca i nastojimo svake godine posjetiti Međimurje, ali i običaje Međimurja prezentirati u Karlovcu. Ove smo godine manifestaciju osmislili kako bi prezentirali baštinu Zrinskih. Naime, sve naše aktivnosti smo ove godine odlučili organizirati ovdje na Starom gradu Dubovac koji je ostao u feudalnom posjetu Frankopana sve do sredine 16. stoljeća, kada je vjenčanjem Katarine Frankopan i Nikole Zrinskog, dvorac postao i ostao feudalno dobro knezova Zrinskih.“

Svečanost je započela otvorenjem izložbe slika „Radoznalost osjećaja“ autorice Ane Aras koja je rođena u Čakovcu, školovala se u Međimurju, a većinu radnog vijeka provela u Karlovcu. U kulturno umjetničkom programu nastupili su KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca i KUD „Mura“ iz Murskog Središća čiji su članovi pripremili i prezentirali međimursku tradiciju.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, pohvalio je Zavičajno društvo Međimuraca u Karlovcu kao vrlo aktivnu u organizaciji brojnih događaja čime se oplemenjuje kulturna ponuda grada Karlovca.

Župan Međimurske županije Matija Posavec otvarajući izložbu zahvalio je svim Međimurcima koji bilo gdje u Hrvatskoj i Svijetu promiču vrijednosti i tradiciju svoga kraja. „Imamo brojna Zavičajna društva izvan Međimurja i smatram da svojom aktivnošću zaslužuju snažnu podršku stoga čestitam društvu „Pinklec“ iz Karlovca na svemu što rade s ciljem okupljanja Međimuraca koji žive i rade u Karlovcu, organizacijom dolazaka u Međimurje, kulturno umjetničkim aktivnostima i gospodarskim povezivanjem. Ostavština Zrinskih i Frankopana povezuju dvije Županije s obzirom da su brojni povijesni spomenici ove velikaške obitelji na cijelom potezu od Međimurja preko Karlovca do hrvatskog primorja“.