Kultura i prosvjeta 21.05.2019. 07:46. Zadnja izmjena: 21.05.2019. 07:46.

Održana skupština

KUU Florijan Andrašec u Dekanovcu: Gdje su međimurski lepi dečki?

Kulturno-umjetničku udrugu Florijana Andrašeca u Dekanovcu osnovali su još 1998. godine Ivan Hajdarović, Elizabeta Hajdarović, Vladimir Hajdarović, Draženka Malović, Vladimir Sokač, Monika Orehov, Dragica Korpar, Vladimir Jambrošić, Stjepan Šimunić i Tatjana Pintarić. Prošle godine u ožujku dugogodišnji predsjednik (i načelnik Općine Dekanovec) Ivan Hajdarović predao je rukovođenje udrugom mladim snagama - Lucija Tomašek izabrana je predsjednicom, okupila se mladost i rezultati nisu izostali. Na nedavnoj skupštini KUU-a Florijana Andrašeca rečeno je da u godini 'uhodavanja' u kojoj su lijepe Dekanovčice učile plesne folklorne korake uz Anu Husić i Tatjanu Pintarić, ipak nešto nedostaje.

Da bi se interpretiralo izvorne plesne figure koje je Ana Husić upamtila kao učenica samog kantora, fale međimurski lepi dečki (!) No, i uz deficit muških plesača udruga je realizirala niz programa u suradnji s Područnom školom Florijana Andrašeca, Limenom glazbom Dekanovec i drugim udrugama, a zahvaljujući besprijekornom radu i smislenim aktivnostima ove se godine nabavljaju nove narodne nošnje s novcem odobrenim od Ministarstva kulture i Općine Dekanovec.

Predsjednica Lucija Tomašek zahvalu je uputila svima koji su na bilo koji način pomogli radu udruge, a posebno Ani Husić i Tatjani Pintarić, te Nadi Tomašek i Ljubici Đurkin koje djevojke poučavaju izradi tradicijskog dekanoskog kinča, a i sumještankama koje ustupaju na korištenje svoje izvorne nošnje za nastupe. Skupštinu su Dekanovčanke okončale otvorenim pozivom međimurskim lepim dečkima da im se pridruže u očuvanju tradicije.