Kultura i prosvjeta 22.05.2018. 06:53. Zadnja izmjena: 22.05.2018. 06:55.

Dobitnica Rektorove nagrade

Lana Agejev: Pomaganje nas obogaćuje i čini boljima

U Palovcu s obitelji živi 21-godišnja Lana Agejev, studentica treće godine preddiplomskog studija Rehabilitacije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu i dobitnica Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu prošle akademske godine. Nagradu je marljiva studentica dobila za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici za projekt Živjeti zdravo.

- To je projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo usmjeren na poboljšanje fizičkog, mentalnog i spolnog zdravlja cjelokupne populacije djelovanjem u lokalnoj zajednici. U sklopu tog projekta u parkovima diljem Hrvatske provodi se i projekt Volonteri u parku, a uključuje promicanje zdravlja na zabavan i opušten način kroz razne sportske i natjecateljske igre, zajedničko vježbanje, piknike, aktivnosti čišćenja parka od otpada, obilježavanje značajnih datuma, kreativne radionice i slično, priča nam naša sugovornica. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja nije imala viziju svoje budućnosti niti je znala koji Fakultet odabrati. Željela je raditi s ljudima i na neki način doprinijeti njihovoj kvaliteti života, a budući da je njezina prijateljica bila oduševljena Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom slijedila je njezin primjer. Ni danas ne žali zbog te odluke.

- Ne samo da dobivam znanje i iskustvo već i stječem brojna poznanstva i doživljavam osobni rast. Na Fakultetu svake godine odrađujemo obaveznu dvotjednu praksu u ustanovi po našem izboru. Ja sam svoju praksu na prvoj godini studija odradila u Centru za odgoj i obrazovanje u Čakovcu, a na drugoj godini u Međimurskoj udruzi za ranu intervenciju u djetinjstvu, kamo planiram otići i ove godine budući da sam uz vrhunske mentore tamo dobila najviše znanja i najkvalitetnije iskustvo tijekom dosadašnjih godina studija.

Povratak u rodni kraj

Uz učenje za ispite Lana nalazi i vremena za humanitarni rad te volontira u Međimurskoj udruzi za ranu intervenciju u djetinjstvu, Leo klubu Zrinski Čakovec i Udruzi Buđenje u Zagrebu. Osim toga, članica je Studentskog zbora na svom Fakultetu, a od ove godine i članica Savjeta mladih općine Mala Subotica. Pohađa i razne znanstvene konferencije povezane sa strukom.

- Volontiranje i sudjelovanje na manifestacijama vezanima uz moje buduće zanimanje pružaju mi priliku da naučim nešto novo, produbim svoje postojeće znanje i steknem nova poznanstva. Volim se uključivati u razne projekte i iskušavati u novim izazovima jer smatram da u životu treba iskoristiti svaku priliku koja nam se pruži jer samo na taj način možemo postići osobni napredak, naglasila je ambiciozna Lana. Na pitanje gdje se vidi nakon završetka studija odgovara: - Voljela bih se zaposliti u Međimurju i to u području rane intervencije. Želja mi je raditi u okolini koja će mi svakodnevno pružati prilike za poslovni i osobni napredak, u kojoj ću se osjećati ugodno i koja će mi omogućiti ostvarenje mojih želja i potencijala.