Kultura i prosvjeta 28.09.2018. 08:27. Zadnja izmjena: 28.09.2018. 08:29.

Otvorena izložba

Lea Lehkec i Hana Horvat nova generacija hrvatske karikature

Selektirana djela 3. Međunarodne izložbe karikatura na temu kompjutorsko razmišljanje predstavljene su u izložbenom prostoru Centra za kulturu Čakovec. U konkurenciju za najbolje radove prijavio se 401 karikaturist iz 65 država sa ukupno 1061 radova. U kategoriji sudionika do 16 godina pristiglo je 116 radova od 106 autora iz Kine, Rusije, Libije, Sirije, Srbije i Hrvatske. Inicijativu organiziranja ovog događaja pokrenuo je karikaturist Damir Novak iz Malog Mihaljevca, čije su karikature obišle svijet, a ujedno je i predsjednik međunarodnog žirija koji ocjenjuje pristigle radove.

Tijekom ljeta je u OŠ Strahoninec organizirana radionica za djecu u suradnji s mladom karikaturisticom Lanom Hohnjec, a održale su se i radionice karikature u čakovečkoj knjižnici. Rezultat toga je prva i treća nagrada koju su osvojile i mlade Međimurke Lea Lehkec (3. nagrada) i Hana Horvat (1. nagrada). Uz Novaka, radove su žirirali karikaturist iz Crne Gore Darko Drljević, jedan od pet najkvalitetnijih karikaturista u svijetu, zatim Srećko Puntarić kojeg većina čitatelja tiskovina zna kao karikaturistu Felixa, tajnik Hrvatskog društva karikaturista  Zdenko Puhin te grafički dizajner Josip Toth iz Čakovca.

- Među pristiglim radovima odabrali smo 82 rada koji su predstavljeni na izložbi i prikazani u festivalskom katalogu koji je poslan svim sudionicima. Odabrali smo 8 najboljih karikatura na temu kompjutorsko razmišljanje, odnosno prve 3 nagrade i 5 priznanja., rekao je Damir Novak na otvorenju izložbe.

- Danas u Čakovcu, Međimurju, u Hrvatskoj su sudionici iz 65 zemalja što je više od trećine cijelog svijeta što daje poseban značaj 3. Međunarodnoj izložbi karikatura. Danas je s nama ovdje i gospodin Puntarić, koji je legenda karikatura u Hrvatskoj, jednako kao što to za nas, međimurce, karikaturist Damir Novak. Čestitam Vam svima na organizaciji, a da ova vrsta umjetnosti ima svoju budućnost potvrđuju nagrađene Lea Lehkec i Hana Horvat koje su briljirale na ovoj svjetskoj Smotri te sam siguran da su one nova generacija hrvatske karikature!, kazao je župan Posavec.