Kultura i prosvjeta 25.11.2019. 08:01. Zadnja izmjena: 25.11.2019. 08:01.

Muzej Međimurja

Legenda o pozoju rotor radnje romana Zmaj ispod Staroga grada

Nedavno je u Muzeju Međimurja održana promocija knjige Krunoslava Mikulana „Zmaj ispod Staroga grada”. Roman za djecu temeljen je na legendi da ispod Starog grada Zrinskih spava zmaj, a glavni likovi, to je četvoro djece, čuvši za legendu potraže i nađu ulaz u podzemlje Starog grada i tu počinje zaplet. Mikulan je romanom ispunio određen manjak u hrvatskoj fantastici, kako je rekao, u njoj  nema mnogo priča i romana koji se temelje na staroslavenskoj mitologiji. Ulogu je igrao i slučaj, tema domaće zadaće koju je dobio njegov sin dala mu je ideju da napiše priču, ali koja je sve više rasla i završila kao roman od 25 poglavlja i 400 stranica. Mikulan radi kao docent za engleski jezik na Učiteljskom fakultetu, u Čakovcu i Zagrebu, te se bavi  teorijom književnosti i metodikom nastave engleskog jezika. Bibliografija mu je bogata, objavio je već petnaestak knjiga, četiri na engleskom, od toga tri u Velikoj Britaniji, a dvije su prevedene na češki i talijanski, jedna na španjolski, no njima je tema hrvatska vojna povijest, koja je - uz pisanje - Mikulanova strast. Tri su mu knjige iz stručne domene teorije književnosti i suvremenih tehnologija u nastavi stranih jezika. Novim se djelom obraća djeci u dobi od petog razreda naviše, ali i odraslima.

U predstavljanju knjige sudjelovale su i Helena Andrašec iz Knjižnice „Nikola Zrinski” u Čakovcu, bio je to dio njenog programa obilježavanja Mjeseca knjige, i spisateljica Petrana Sabolek, koja je uz autora i čitala ulomke iz romana. Mikulan je okupljenima, a dobar dio publike su činili učenici 6. b razreda III. OŠ Čakovec, govorio o tematskoj osnovi romana, to je narodno predanje Međimurja o zmaju ili pozoju.

Ravnateljica Muzeja Maša Hrustek-Sobočan izrazila je uvjerenje da će roman biti hrvatski Harry Potter, a time i odličan predložak za film. U razgovoru su se čula razmišljanja i o drugim mogućim umjetničkim preradama romana. Mikulan je najavio i sljedeći roman, pet poglavlja je već napisano, rekao je.