Kultura i prosvjeta 29.06.2019. 09:02. Zadnja izmjena: 29.06.2019. 09:02.

Čakovec

Lovro Hranilović Tarandek: Zacrtao sam put kojim želim ići

Iako je ove godine završio svoje osnovnoškolsko obrazovanje, mladog Čakovčanina Lovru Hranilovića Tarandeka u III. osnovnoj školi Čakovec neće tako brzo zaboraviti. Svoju Školu odlično je ove godine predstavio na državnom natjecanju iz kemije, osvojivši drugo mjesto te na državnom natjecanju iz biologije gdje je bio šesti.

Lovro nam je ispričao odakle mu ljubav prema prirodnim znanostima. - Dida Rudi i baka Jadranka su umirovljeni liječnici, a teta Ana agronomistica pa sam oduvijek okružen ljudima koji vole prirodne znanosti. Već kao mali i ja sam počeo istraživati i propitivati sve što se oko mene nalazi. Odmalena su mi bile zanimljive televizijske emisije vezane uz znanost i mnogima sam oko sebe dosađivao pitanjima zašto je nešto ovakvo ili onakvo, a kemija, biologija i fizika mi na moja pitanja pružaju precizne i točne odgovore, rekao je četrnaestogodišnjak koji je u osnovnoj školi pohađao dodatnu nastavu iz kemije te je učenik Centra izvrsnosti iz kemije u Varaždinu.

Ovih dana najviše razmišlja o tome koju će srednju školu upisati, a jedna od opcija je otići u Zagreb. - S obzirom na moje planove što se školovanja nakon srednje škole tiče, za mene bi idealno bilo upisati dvojezičnu gimnaziju u Zagrebu, no vidjet ćemo - ozbiljan je kad govori o svojoj budućnosti.

Ne volim školske obaveze

Tijekom godina okušao se u brojnim aktivnostima u Školi i izvan nje. Bavio se glumom i plesom, no od njih je zbog drugih obaveza morao odustati.

- Osim što sam član Odreda izviđača Sirius Varaždin, usavršavam engleski jezik u školi stranih jezika i pripremam se za polaganje ispita više razine jer ne namjeravam ostati u Hrvatskoj studirati i raditi pa će mi poznavanje jezika jako dobro doći u budućnosti, objasnio je. Drugo mjesto na natjecanju iz kemije osiguralo mu je poziv na testiranje za Europsku i Svjetsku znanstvenu olimpijadu mladih koje će se održati iduće godine u Dohi.

- Nadam se da ću uspjeti i doći do Olimpijade na kojoj se testira znanje učenika u prirodoslovnim područjima i pronalaze daroviti učenici. Sudjelovanje na Olimpijadi otvorit će mi neke puteve, vjeruje Lovro dok njegova velika podrška, mama Jasna Hranilović, kaže da ne provodi previše vremena učeći za knjigom, već više uči u hodu.

- Izgleda da Lovro ne uči puno, no zapravo samo ne voli školske obaveze i mnoga znanja dobiva gledajući znanstvene emisije te dodatnim radom s mentoricama, ponosna je mama na Lovrine uspjehe hvaleći zalaganje i rad nastavnica III. OŠ Čakovec - Sanje Ambruš iz kemije i Sanje Janušić iz biologije.

- Ne ulažem više truda nego što je potrebno za stvari koje me ne zanimaju i koje mi neće koristiti. U školi sam uvijek napravio ono što je potrebno da dobijem dobre ocjene iz svih predmeta, ali sam dodatni trud uložio samo u predmete koji me  posebno zanimaju, priznaje ambiciozni Lovro pred kojim je, nesumnjivo, sjajna karijera.