Kultura i prosvjeta 21.08.2019. 13:39. Zadnja izmjena: 21.08.2019. 13:40.

Muzej Međimurja

Ludi kinetički proces u režiji Merien King

Početom kolovoza u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja otvorena je izložba radova Merien King pod naslovom Proces. Iza umjetničkog imena je Ana-Marija Kralj iz Svetog Martina na Muri, obrazovanjem tekstilna dizajnerica, koja je struku u kojoj je već dobila priznanja ostavila po strani radi likovne umjetnosti. Ovom izložbom, svojom trećom samostalnom, predstavila je 23 rada nastala osebujnim tehnikama slikarstva na metalu, a video prikazom i njihovo nastajanje. Radi se o tri različita materijala.

- Nehrđajući čelik se vari odnosno mehanički i toplinski obrađuje da bi se dobilo završni izgled, slike na mesingu nastaju tretiranjem različitim kiselinama, a na aluminiju nanošenjem emajl boje različitim načinima razlijevanja, objašnjava autorica.

Nekonvencionalni materijal i način slikanja podrazumijeva posebnu važnost ne samo zamisli djela, već i samog postupka kojim ono nastaje, ludog kinetičkog procesa, kako ga sama naziva, odakle potječe i ime izložbe. Štoviše, autorica ističe da voli biti iznenađena onim što će dobiti, u nastajanju djela najzanimljivije to što je postupak uvelike intuitivan, barem 20 posto ishoda prepušteno je slučaju, odnosno samom materijalu, boji ili kiselini, tome kako oni odrade svoj posao, tako je i ljepše. Sklonost prema oblikovanja metala ima korijen u očevoj strojobravarskoj radionici u Svetom Martinu na Muri gdje i sada nastaju djela od inoksa, dok ostala nastaju u njenoj vlastitoj galeriji u Varaždinu. 

Izložbu je otvorila ravnateljica Muzeja Maša Hrustek-Sobočan koja je između ostalog rekla da ovo nije zadnji slučaj da Muzej ustupanjem svog izlagačkog prostora pruži priliku predstavljanja mlađim likovnim umjetnicima. Uz otvorenje se dvjema pjesmama sa svog budućeg albuma prvijenca predstavio mladi kantautor iz Varaždina Artful Dodger alias Dominik Markovinović, inače autoričin partner. Izložba je otvorena do 23. kolovoza.