Kultura i prosvjeta 18.08.2017. 08:15. Zadnja izmjena: 18.08.2017. 08:19.

Matematička olimpijada

LUKAS NOVAK Veselim se novim izazovima na fakultetu

- Dubrovnik, Poreč, Opatija, Šibenik, Tajland, Rio de Janeiro..., nabrajao nam je mladi Čakovčanin Lukas Novak gradove i države u kojima je boravio tijekom sudjelovanja na matematičkim natjecanjima na kojima je redoviti gost od petog razreda osnovne škole. Svoj je najveći uspjeh zabilježio u posljednje spomenutom Rio de Janeiru u Brazilu na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi odakle se kući vratio sa srebrnom medaljom. Lukas je završio Gimnaziju Josipa Slavenskog, da ne bi bilo zablude – prirodoslovno - matemarički smjer, a od petog je razreda polaznik Centra izvrsnosti u Varaždinu. Hrvatsku matematičku ekipu u Brazilu na Olimpijadi uz njega su na natjecanju činili Adrian Beker,  Lugo Mihovilić, Petar Nizić-Nikolac, Borna Šimić i Marin Varivoda dok su njihovi voditelji bili Ivan Krijan i Mea Bombardelli. Od 615 učenika iz 111 država naši su matematičari bili odlični te osvojili medalje, a za velik dio uspjeha zaslužni su i njihovi mentori koji s njima rade u Centru izvrsnosti gdje se svi zajedno pripremaju za natjecanja, ali i mentori iz škola koje pohađaju. Lukasa smo posjetili u njegovu domu u Čakovcu gdje se zajedno s mamom Jasminkom prisjetio kako je ljubav prema matematici počela i rasla sve do Olimpijade u Brazilu u srpnju ove godine.

– U četvrtom razredu krenuo sam na dodatnu nastavu iz matematike, a kad su počela natjecanja išao sam na svoje prvo i bilo mi je jako zanimljivo, nešto novo i drugačije. U petom sam razredu već ozbiljnije zagrizao za matematiku, a na pohađanje dodatne nastave (DOD) potaknula me profesorica matematike u I.OŠ školi Čakovec Tanja Debelec koja je vidjela da imam dar za taj školski predmet. Ona je nastavnica i u Centru izvrsnosti, pa sam ubrzo i tamo počeo raditi, odnosno vježbati matematiku svake subote od 9 do 12 sati.

Skoro ga nismo pustili na DOD

Njegova majka Jasminka, koja je uz tatu Dejana najveća Lukasova navijačica, priznala je da ga u petom razredu od početka nije pustila na dodatnu nastavu iz matematike - DOD. – Bilo mi je jako bitno da se prvo navikne na onu redovnu nastavu, da se prilagodi na više razrede i savlada sve predmete. Bojala sam se da bi s dodatnom matematikom bio preopterećen, no profesorica je prepoznala Lukasovu snalažljivost i ljubav prema brojevima i geometriji i ukazala nam na to da u njemu čuči mali matematičar. Protiv talenta i nadarenosti nisam mogla te je Lukas ubrzo par sati tjedno ostajao duže u školi ili odlazio ranije kako bi s drugim učenicima vježbao zadatke iz matematike, prisjetila se Jasminka Novak koja u jednom fasciklu drži sve fotografije i novinske članke o Lukasovim natjecanjima te diplome i priznanja. Lukas je već u osnovnoj školi pobjeđivao na školskim i županijskim natjecanjima iz matematike, a u srednjoj je već dva puta ušao u hrvatsku olimpijsku ekipu.

– Na Tajlandu sam sudjelovao na Međunarodnoj matemtičkoj olimpijadi 2015. godine, tada nisam osvojio nikakvu medalju, a ove je godine u Brazilu bilo više uspjeha i zaslužio sam srebrnu medalju. Na putu smo bili 12 dana u srpnju, a ispit se pisao dva dana za redom po 4 i pol sata, nakon čega smo imali puno slobodnog vremena za izlete i druženja s ostalim ekipama. Prije ispita nisam uopće imao tremu što je posljedica brojnih natjecanja na kojima sam bio, kazao je mladi matematičar spomenuvši neke od znamenitosti Rio de Janeira koja su posjetili. Svidio mu se Kip Krista Iskupitelja, stadion Maracana, Šećerna Glava, plaža Copacabana…

- Iako mnogi misli da informatičari i matematičari samo sjede kod kuće sa zadacima i kalkulatorom, moj primjer pokazuje da to nije tako. Zahvaljujući matematici vidio sam mnoga zanimljiva mjesta, a nadam se da tome nije kraj. Netko se opušta uz televiziju i nogomet par sati dnevno, a ja uz matematiku, objasnio je Lukas koji ipak, ima i druge interese pa nam je tako kazao kako se voli voziti biciklom, te da igra stolni tenis, a povremeno i šah… Lukas se već veseli novim znanjima i zadacima koji ga čekaju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu na koji je, zbog niza uspjeha na natjecanjima, dobio direktan upis. – Tamara Srnec bila mi je mentorica za natjecanja prve dvije godine srednje škole, a kasnije mi je mentor bio Ratko Višak. Oni su mi pomagali kad je trebalo vježbati. Jako puno značila mi je i podrška obitelji, prijatelja i učenika iz razreda u srednjoj školi. Svi su se uvijek veselili mom uspjehu, navijali za mene i slavili kad bih pobijedio, zahvalio je svima Lukas pred kojim je još mnogo matematičkih pobjeda.