Kultura i prosvjeta 20.01.2020. 10:16. Zadnja izmjena: 20.01.2020. 10:18.

OŠ Tomaša Goričanca

Mala Subotica: Očuvanje folklorne i kulinarske tradicije zalog budućnost u Europi

U OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica vrlo su aktivni u projektnim aktivnostima iz programa Erasmus +. Učiteljica Marija Jelenić dugogodišnja je aktivna članica u očuvanje folklorne tradicije, ponajprije dječjeg folklornog stvaralaštva. Učenike i učenice škole poučava plesovima, pjesmama i brojalicama kako ne bi otišli u zaborav. Zajedno s Tinom Jelenićem poučavali su najmlađe folkloraše i njihove roditelje međimurskim plesovima, ali i tradicionalnim plesovima partnerskih zemalja. 

U sklopu projekata učenike je učiteljica Željka Štampar Zamuda vodila u razgledavanje Etno zbirke KUU Zvon kako bi vidjeli bogatstvo tradicije sobočkog kraja. U školi se trude da ljubav prema tradiciji prenose budućim naraštajima, jer ako zaboravimo svoju prošlost, ne može računati da će se o njoj znati u budućnosti. Osim po očuvanje folklorne baštine, u školi se radi na očuvanju kulinarske tradicije. Tako je školska kuharica Ružica Krpelj učenicama pokazivala na koji se način priprema „zlevanjka“.

Recept  je prilagodila i ustupila učiteljica Olivera Šercer – Žokalj, kaja je i pripremila učenike za izradu zlevenjeke. Da ostane video i foto zapis o aktivnostima, potrudili su se učenici medijske grupe pod mentorstvom učiteljice Nikoline Hampamer. 
Za Erasmus projekte koji se provode u školi glavni je koordinator učiteljica Manuela Stričak. Učenici i učitelji svojim aktivnostima i sudjelovanje nastoje očuvati folklornu i kulinarsku tradiciju, ali i poslati poruku svim Erasmus partnerima diljem Europe, bilo na partnerskim susretima, konferencijama i on line prijenosima, da je Mala Subotica mala zbog imena, ali velika zbog bogatstva tradicije koje ima i njeguje cijelo vrijeme.  

Izvor: Željka Štampar Zamuda