Kultura i prosvjeta 01.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

MALI ČAKOVEČKI FORUMAŠI U HRVATSKOM SABORU

U Hrvatskom su se saboru 25. siječnja čuli glasovi malih članova dječjih foruma Sreća OŠ Kuršanec, Srce Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec i Smješko III. OŠ Čakovec.
Navedeni dječji forumi kandidaturom su se izborili za sudjelovanje na Susretu dječjih foruma RH u Saboru. Svi su bili sretni kad je stigla vijest iz Zagreba da su od 70 dječjih foruma u RH odabrani među 19 koji će sudjelovati na Susretu u Hrvatskom saboru.
Za navedeni susret marljivo su se pripremali sa svojim voditeljicama. Bio je izazov pripremiti se i odraslim sabornicima za govornicom reći što to za djecu u našem gradu i državi može biti bolje.
Forumaši DF-a Sreća OŠ Kuršanec Irena Oršuš, učenica 5.b, i Damir Tomašić, učenik 3.b, saborskim zastupnicima iznijeli su da im nedostaje produženi boravak u njihovoj školi. Veoma uvjerljivo objasnili su da bi time njima bilo lakše jer bi imali stručnu pomoć u pisanju zadaća i učenju, a njihovi roditelji bili bi mirniji jer bi znali da im djeca nisu sama kod kuće dok oni rade. Neki učenici tako bi lakše usvojili hrvatski jezik, a svi zajedno imali bi više vremena za međusobno druženje i pomaganje.
Zajedničku molbu prema saborskim zastupnicima uputili su forumaši DF-a Srce Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec Ivana Turk, učenica 6.b, i DF-a Smješko III. OŠ Čakovec, Hrvoje Novak, učenik 5.b. Oni su sa saborske govornice uputili molbu za hitnom izgradnjom novog COO-a Čakovec i proširenjem prostora III. OŠ Čakovec. Molbu su objasnili konkretnim primjerima iz svojih škola. Poseban naglasak stavili su na neprimjerene uvjete za rad u COO-u Čakovec. Uz sve to, saborskim zastupnicima kao podsjetnik su darovali plakat na kojem su prikazali razloge zašto trebaju novu školu i proširen prostor sadašnje škole.
Kako bi se lakše pripremili za svoj zastupnički mandat, malim saborskim zastupnicima pomogle su njihove učiteljice : Zvonka Rakuša, Jasmina Šolitć, Maja Oreški Bradarić, Zdenka Novak i Katarina Pahek Čajić. (vt)

Izvor: 2858