Kultura i prosvjeta 28.03.2016. 12:26. Zadnja izmjena: 28.03.2016. 18:17.

Jednostavnost je ključ uspjeha

Marko Vučenik, dizajner i fotograf iz Donje Dubrave svoju izložbu predstavlja u Čakovcu

Magistar dizajna i fotograf Marko Vučenik rodom je iz Donje Dubrave, a već 12 godina živi i radi u Zagrebu. Nakon što je završio čakovečku Graditeljsku školu, smjer dizajnera unutarnje arhitekture, upisuje Arhitektonski fakultet u Zagrebu koji završava 2010. godine. Već za vrijeme studentskih dana osniva neovisni dizajnerski studio imena Studio četiri četiri te se bavi grafičkim i fotografskim poslovima. Može se pohvaliti zavidnim životopisom u kojem stoje imena njegovih renomiranih klijenata - City centar One, Cedevita, Dukat, Mercator, BILLA i mnogi drugi kojima je pružio usluge grafičkog dizajna. Iako se primarno bavi grafičkim dizajnom, fotografija je njegova velika strast i svojevrstan hobi u kojem se pokazao izuzetnom uspješnim.

Pred njegov objektiv stale su mnoge poznate osobe poput Judite Franković, Nataše Janjić, Anđe Marić, Danijele Trbović i Mislava Čavajde, a njegove autorske fotografije objavljuju mnogi tiskani i elektronički mediji. Dosad je imao tri samostalne izložbe u Zagrebu - prvu u Vip clubu 2012. godine te potom dvije u klubu Pepermint, koje su posjetile mnoge poznate osobe iz svijeta glazbe i glume. Četvrtu po redu izložbu 31-godišnji Marko predstavlja domaćoj međimurskoj publici. Izložba je otvorena u Izložbenom salonu Muzeju Međimurja Čakovec 25. ožujka, a tamo je možete razgledati do 15. travnja. Kratko smo porazgovarali s našim dizajnerom i fotografom.

Kada ste otkrili svoju ljubav prema fotografiji?
- Za vrijeme studija nisam znao da ću završiti u tom svijetu. Na Arhitekturi sam kao jedan od obaveznih predmeta imao fotografiju koju mi je predavao profesor Stanko Herceg. Tada sam se počeo baviti fotografiranjem i u principu onda sam skužio da uistinu imam crtu za to. Svidjela mi se fotografija i mislio sam da ću se baviti njome samo u smislu primjene na grafičkom dizajnu. No, nastavio sam se baviti fotografijom što rijetko tko učini. 

Kako je započela Vaša fotografska karijera? Je li se teško probiti na tom tržištu?
- Dosta je teško probiti se jer je konkurencija jako velika. Ako se želiš probiti moraš poznavati prave ljude i biti spreman na kompromise koji se stavljaju pred tebe, na što ja često ne pristajem. A moja priča započela je s Carlom Belovari. Trebala je fotke za singl. Nakon toga javili su mi se i neki drugi pjevači, a potom sam počeo surađivati i s glumcima. Kada je krenulo, jednostavno je buknulo. Čuju za tebe, vide tvoje radove i žele s tobom surađivati. 

Što najviše fotografirate i s kime ste sve surađivali?
- Većinom fotografiram modele i to portrete, a nalazim ih po dogovoru. Kako se krećem u umjetničkom svijetu onda većinom fotografiram glumce i pjevače. Kroz posao odnosno fotografiju upoznao sam puno poznatih osoba. Istaknuo bih Editu Franković, Leonu Paraminski, Carlu Belovari, Ivanu Boba, Maju Posavec (...). Više radim s ljudima iz nekog alternativnog kruga i tu vlada opuštenija atmosfera. Nema puno prohtjeva. Bitno im je da znaju da dobro fotkaš. Kada se jednom zna za tvoj rad onda se sve može dogovoriti. 

Što biste rekli da je tajna Vašeg uspjeha i po čemu su Vaše fotografije specifične?
- Mislim da je tajna mojih fotografija u jednostavnosti. Imam dosta jednostavnih koncepata i trudim se dobiti osobe što prirodnije, što sličnije sebi. Nastojim prenijeti točnu njihovu osobnost. Ne stvaram neke fiktivne svjetove i nešto što oni nisu nego im dopuštam da budu ono što jesu. Također koristim polarodi, fotoaparat koji na licu mjesta razvija fotografiju po starom principu. Uzori su mi Tošo Dabac i Marija Braut.

Smatrate li da je obrazovanje nužno da bi se postalo fotografom?
- Danas svi koji imaju dobar fotoaparat smatraju da mogu reći da su fotografi. Ali ipak nije to baš tako. Treba imati oko za to, smisao za kompoziciju i za boje, za stvoriti atmosferu. Mislim da se treba posvetiti i učenju, povijesti fotografije i malo proučavati. Ne možeš samo uzeti fotić i početi naslikavati bez da išta znaš o tome. Danas su neka čudna vremena u kojima su svi kompetentni za sve. 

Kakav je Vaš stav prema Photoshopu?
- Čim manje, tim bolje. Volim da izgleda prirodno. Ne želim raditi takve fotografije i ne surađujem baš s onima koji zahtjevaju pretjeranu uporabu Photoshopa. Imam neki svoj princip rada i to nastojim zadržati. 

Tri uspješne izložbe su iza Vas i sada se napokon predstavljate domaćoj publici u Međimurju. O kakvoj je izložbi riječ?
- Izložba pod nazivom " The best of Marko Vučenik photography + POLAROID88 " bit će izložena do 15. travnja u Muzeju Međimurja Čakovec. Ukratko, to je odabir najboljih radova otprije pa sam više radio na odabiru fotografija nego na samoj izložbi. Novina je što će biti prikazan Polariod 88. To je nešto što sam zadnje radio, a radi se o 88 fotografija većinom poznatih osoba. Specifičnost je u tome što sam se vratio principu kao za vrijeme faksa - bez dizajnera, šminkera i frizera. Posjetitelji će tako imati prilike vidjeti grupu Pavel, Ivana Dečaka iz Vatre, Maju Posavec iz Detoura, Barbaru Vicković, Carlu Belovari i druge. 

Kakvi su Vam planovi za budućnost?
- Trenutno ne radim na nekom novom projektu. U fazi sam odmora. Prije sam razmišljao o odlasku u inozemstvo i potpisivanju ugovora s nekom vanjskom agencijom i čak sam proučavao neke agencije po Berlinu koje se bave mojim područjem interesa. Ali za to se treba odvažiti, spakirati kofere i otići. Treba riskirati. Tako da nisam siguran što će biti.

O Marku Vučeniku smo već ranije pisali OVDJE.