Kultura i prosvjeta 21.07.2016. 11:10. Zadnja izmjena: 21.07.2016. 11:45.

Kopar

Međimurci na petom Saboru hrvatske kulture u Sloveniji

U slovenskom Kopru je održan 5. Sabor hrvatske kulture. Domaćin mu je bilo Hrvatsko kulturno društvo 'Istra' iz Pirana, a manifestacija se odvijala u Kopru. Članovi društva domaćina, danima su uvježbavali linđo dok je na saboru ipak bilo najviše Hrvata međimurskih i zagorskih korijena. Na trgu, gdje se manifestacija održavala, već su od podneva kulturna društva postavila svoje štandove pune ručnih radova i domaćih proizvoda.

Tradicionalna sveta misa na hrvatskom jeziku bila je održana u katedrali Marijinog uznesenja, a vodio ju je biskup Ivan Milovan. Glavni kulturni događaj, nastup svih društava se odvijao na ljetnoj pozornici pod voditeljskom palicom Branka Uvodića, televizijskog voditelja emisije Lijepom našom. U ime organizatora, goste uzvanike, članove hrvatskih društava i gledatelje pozdravio je Đanino Kutnjak iz Lendave, predsjednik Saveza hrvatskih društava Slovenije i predsjednik HKD Pomurje Lendava. Uz njega okupljenima je pozdrave uputila i Dubravka Severinski iz Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Manifestaciju je otvorila s pozdravnim govorom osobna izaslanica predsjednice Republike Hrvatske i veleposlanica u Sloveniji Vesna Terzić

Slijedili su nastupi svih kulturnih društava Hrvata koji žive u Sloveniji. Od međimurskih to su bili HKD Međimurje Ljubljana koje je prikazalo raznolikost svojih kulturnih skupina, od najmlađih, preko pjevačkog zbora do folklornog nastupa. KD Međimurje iz Velenja je predstavilo splet međimurskih plesova. Naši Lendavčani su izveli splet Se dišeče senokoše, a posebne ovacije je izazvao njihov član dr. Ivan Kos izvedbom dviju recitacija.