Kultura i prosvjeta 15.03.2020. 09:06. Zadnja izmjena: 15.03.2020. 09:07.

Obrazovanje

Međimurje spremno za virtualno učenje

Sve informacije, rasporedi, obaveze te upute roditeljima, škole će objavljivati na svojim službenim mrežnim stranicama. Svi roditelji koji nemaju gdje ostaviti djecu nižih razreda osnovnih škola mogu ih dovesti u škole i s njihovim učiteljima dogovoriti sve pojedinosti.

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku da neće biti nastave u školama, na visokim učilištima, a niti vrtići neće raditi u redovitom opsegu. Od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine više od pola milijuna učenika i nastavnika kreće u online nastavu. Cilj je da se do srijede uspostavi funkcionalan sustav učenja na daljinu za sve učenike.  Svi učenici će već od ponedjeljka pratiti nastavu putem HRT 3 (razredna nastava) i Sportske TV (svi ostali učenici). Svi dani od ponedjeljka se računaju kao nastavni dani i upisuju se u e-Dnevnik.

  • U ponedjeljak će svi učenici OŠ i maturanti imati mogućnost pratiti nastavu na televiziji.

Razredna nastava na HRT 3 Škola na Trećem.

Viši razredi osnovne škole i maturanti na Sportskoj televiziji.

Prva tri razreda srednje škole neće pratiti preko televizije, nego će materijale imati on-line i u virtualnim učionicama.


Važno je spomenuti da sve škole u ponedjeljak do 12 sati imaju rok za uspostavu komunikacijskih kanala, u ponedjeljak razrednici trebaju testirati virtualne razrede, u utorak predmetni nastavnici testiraju virtualne razrede, a od srijede počinje nastava u virtualnom razredu za sve škole.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih pokrenula je mrežni portal za virtualnu nastavu, na kojem će se od ponedjeljka 16. ožujka 2020. objavljivati sadržaji u digitalnom obliku za održavanje on-line nastave za strukovne škole u svih 13 strukovnih obrazovnih sektora.

Međimurje spremno za virtualno učenje, učenicima osiguran smještaj i pomoćnici u nastavi!

Međimurske škole spremne su za provođenje virtualne nastave, ali i za provođenje epidemioloških mjera, budu li naložene. Za djecu od 1 – 4 razreda osnovnih škola za koju roditelji ne mogu naći smještaj, odnosno čuvanje za vrijeme njihovih radnih obaveza, bit će u školama organizirano zbrinjavanje sukladno naputcima koje je dalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Vrtići su u nadležnosti gradova i općina obzirom na područje gdje se nalazi. O režimu rada privatnih ili javnih vrtića pozivamo građane da prate web stranice predškolskih ustanova ili web stranice općina i gradova obzirom da svaka općina ili grad odluku donosi zasebno. Mnogi vrtići na području Međimurske županije će osigurati smještaj za djecu ukoliko postoji iznimna potreba za čuvanjem djece tj. ukoliko roditelji nemaju mogućnost osigurati potreban smještaj. 

Organiziranog prijevoza učenika osnovnih škola neće biti, a učenici srednjih škola moći će tijekom odgode nastave koristiti svoje mjesečne karte za prijevoz. Učenici koji imaju praksu izvan škola, svoje će obaveze dogovarati izravno s poslodavcima, sukladno naputcima kriznog stožera i Vlade RH.  

Školske sportske dvorane ovog vikenda biti još otvorene za unaprijed dogovorene treninge, ali će od ponedjeljka, biti privremeno zatvorene o čemu će se korisnici izravno dogovoriti s ravnateljima škola.

Što se tiče učenika koji koriste pomoćnike u nastavi, donesena je Odluka da u uvjetima proglašene epidemije na području Republike Hrvatske, a s ciljem osiguranja kontinuiteta odgojno – obrazovnog procesa, učenicima koji su stekli pravo na pomoćnika u nastavi omogućava se da za vrijeme izvođenja nastavnog programa i kurikuluma na daljinu i dalje koriste stečeno pravo na pružanje potpore pri svladavanju nastavnog programa.

Učenici trebaju izvršavati aktivnosti u virtualnim učionicama, ali ne treba inzistirati da to rade u realnom vremenu (sinkrono), nego tijekom dana jer će možda imati teškoća pristupiti internetu ili dijele uređaj s braćom i sestrama. Dakle, bilo kada u tijeku dana je prihvatljivo da učenici odrade svoje obaveze. 

Učitelji i nastavnici trebaju pratiti aktivnosti učenika, davati im zadatke, poticati ih na rad i okupljati u virtualne učionice. Nužno je da učenici, koliko je god to moguće, dobiju povratnu informaciju o svojem radu i napretku (vrednovanje kao učenje, vrednovanje za učenje).

  • Tijekom nadolazeća dva tjedna nema ocjenjivanja (vrednovanja ishoda učenja).

Upozoravaju se svi učenici na primjerene oblike ponašanja u virtualnom okruženju, što znači da vrijede slična pravila primjerenog ponašanja i ophođenja kao i u učionici. To znači da učenici za neprimjerene oblike mogu snositi posljedice.

Obzirom na novi sustav i način rada u predškolskim, školskim i visokoškolskim ustanovama, kojima je na području Međimurja obuhvaćeno oko 30 000 naših stanovnika, apeliramo na razumijevanje te racionalno i odgovorno ponašanje svih sudionika u odgojno obrazovnom procesu.