Kultura i prosvjeta 29.11.2018. 12:42. Zadnja izmjena: 30.11.2018. 14:00.

Veliko priznanje

Međimurska popevka na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

Na sjednici UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu održanoj u srijedu, 28. studenog 2018. godine, u Port Louisu, u Republici Mauriciusu, međimurska popevka, tradicijski napjev Međimurja, kao samostalna nominacija, upisana je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Tom prigodom 28. studenoga 2018. godine u Međimurskoj županiji održana je konferencija za novinare na kojoj je pored župana Matije Posavca sudjelovao i predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač, zamjenica župana Sandra Herman, predsjednica Organizacijskog odbora „Međimurske popevke“ Jasna Hajdinjak, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, a čuvarica međimurske popevke gđa Cecilija Merkač Hudopisk popevkom je dala obol ovome, za Međimursku županiju iznimnom danu.

Uvrštavanje međimurske popevke na ovaj reprezentativan popis izniman je uspjeh za Međimurje, ostvaren dugogodišnjom suradnjom s Ministarstvom kulture, Hrvatskim povjerenstvom za UNESCO i hrvatskim stručnjacima iz različitih znanstvenih i stručnih institucija.