Kultura i prosvjeta 22.02.2020. 08:28. Zadnja izmjena: 22.02.2020. 08:29.

Izložba u Čakovcu

Međimurski maškori u Knjižnici Nikola Zrinski: Bogatstvo pokladnih običaja našeg kraja

Nedavno je otvorena izložba Međimurski maškori u Knjižnici Nikola Zrinski u Čakovcu. Knjižnica se ovime drži običaja da jedna od izložbi koju upriliči tijekom godine bude posvećena nekoj zavičajnoj temi od važnosti za identitet Međimurja, rekla je u obraćanju prisutnima ravnateljica Ljiljana Križan. Postav izložbe predstavila je njegova autorica Sandra Mikac-Ciglar.

- Ovdje se mogu vidjeti maske i fotografije fašnjaka nekad i danas, neke od maski, stare više od 50 godina, ustupila je Udruga „Lafra” iz Turčišća, figuru pikača dala je Udruga „Pikač” iz Selnice, a dvije čaplje iz Podturna je Knjižnica dobila na poklon. Tu su i neki popratni tekstovi, jedan je kazivanje majstora Slavka Vidovića iz Podturna koji je čaplje poklonio o njihovoj izradi, zatim neki iz knjige Stjepana Hranjeca o narodnim običajima u Međimurju te dvije pjesmarice sa starim međimurskim fašenjskim pjesmama, jedna je pjesmarica akademika Vinka Žganca iz 1924. godine, a jedna Florijana Andrašeca iz 1981. godine.

Nekoliko objašnjenja o korijenima i prirodi pokladnih običaja dao je emeritus Stjepan Hranjec. Istaknuo je da su oni strogo vezani uz godišnji crkveni katolički kalendar, ali da svi oblici maskiranja imaju naglašenu magijsku komponentu. To je i proturječje i Crkva ih je dugo prešućivala, ali na kraju sve završi Pepelnicom, kad počinje post.

Postav se može razgledati do 25. veljače.