Kultura i prosvjeta 07.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

Međimursko veleučilište posjetili iz ministarstva

Međimursko veleučilište u Čakovcu ugostilo je 30. listopada zamjenika ministra znanosti, obrazovanja i sporta Sašu Zeleniku i pomoćnicu ministra Ružicu Beljo Lučić. Dekanica Nevenka Breslauer sa suradnicima je iskoristila prigodu kako bi približila temu Veleučilišta kao središta znanja koje se želi dugoročno razvijati.
Naznačila je da u Međimurskom veleučilištu puno energije ulažu u pisanje projekata iz kojih je financiran cijeli niz radova u samim objektima Veleučilišta, a isto planiraju i kad je riječ o izgradnji studentskog doma i menze. Ustanova također namjerava stvoriti mogućnost diplomskog studija za smjer menadžmenta u sportu i turizmu. Dekanica je govorila i o kadrovskom problemu uvjetovanom vanjskim suradnicima - predavačima. Naime, o njima ovisi raspored predavanja koji je povremeno teško uskladiti s potrebama studija, ali naznačen je i problem “spavača” - studenata koji se predugo zadržavaju u sustavu akademske naobrazbe.
Gosti iz Ministarstva istaknuli su da će u MEV-u morati poraditi na zapošljavanju svojih profesora.
Zelenika je dodao kako je u perspektivi bolje i korisnije raspodijeliti središta školskog sustava sukladno geografskim, gospodarskim i društvenim potrebama razvoja. Rekao je da je važno da mladi studiraju blizu kuće te da tu ostanu živjeti i raditi.
Susretu s gostima prisustvovali su i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač i župan Matija Posavec koji ističu podršku dugoročnom razvoju MEV-a.
- Mi zapravo najmanje problema imamo u visokom obrazovanju. Stalo nam je da MEV bude centar znanja, razvojnih projekata i agencija. Na prostoru na kojem smo vas primili planiramo metalsku jezgru, institut za promicanje kulture i druge sadržaje - rekao je župan M. Posavec.
Gradonačelnik S. Kovač istaknuo je kako će Grad podržati nastojanja da se standard studenata i profesora kontinuirano oplemenjuje. S obzirom na naš geografski položaj, spomenuto je kako je odlična perspektiva i u pograničnim projektima sa Slovenijom i Mađarskom.
- Želimo policentrični razvoj u zemlji. Vidim da i vi tako razmišljate i to je odlično - zaključio je Saša Zelenika.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3054