Kultura i prosvjeta 01.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE GASTRO 2010.

U Toplicama sv. Martin održano je natjecanje Gastro 2010. na kojem se vještinama i znanjem nadmetalo 99 učenika iz 19 škola središnje Hrvatske. Zahtjevnu organizaciju ovog velikog natjecanja izvrsno su odradili djelatnici Srednje škole Prelog na čelu s ravnateljem Tomislavom Gregurom.
Učenici 3. i 4. razreda srednjih škola natjecali su se u 6 ugostiteljskih te 3 turističke discipline, a natjecateljski dio obogaćen je i stručnim predavanjem na temu sljubljivanja međimurskih vina sa specijalitetima međimurske kuhinje. Domaćini - učenici preloške Srednje škole, ponovo su pokazali da pripadaju vrhu strukovnih školskih ustanova u našoj zemlji: u disciplini pripremanja prigodnog menija 1. mjesto osvojio je Mihael Rodinger, a drugo Mateja Jurak, učenici 3. razreda (kuhari), uz vodstvo mentorice Ane Siladi Kresinger. U posluživanju prigodnog menija učenica škole domaćina Marija Horvat osvojila je 2. mjesto, a njezin kolega Mihael Varga 4. Spomenute učenike 3. razreda (usmjerenje konobara) pripremala je mentorica Vesna Škvorc.
U disciplini pripremanja slanog i slatkog jela pred gostom Viktorija Kerman, učenica 3. THK, i njezin mentor Josip Bajsić osvajaju 1. mjesto, a i u disciplini hladnog slanog izloška (mentorica Ana Tkalec) SŠ Prelog ponovo osvaja 1. mjesto - najbolja je bila Sanja Živčec, 3. r. (slastičari). U ovoj disciplini domaćini osvajaju i 2. mjesto - Silvija Žganjar iz istog razreda. Ni mentorica Biserka Tarandek nije krila ponos jer je njezina učenica Kristina Janušić (3. r., slastičari) osvojila prvo mjesto u disciplini pripremanja hladnog slatkog izloška za 6 osoba. Četvrta u pripremanju barskih mješavina 6 a i 6 b, pod vodstvom mentorice Vesne Škvorc, bila je učenica 4. THK Patricija Perčić. Učenica 4. THK Sara Lajtman osvojila je 4. mjesto u disciplini poslovanja recepcije hotela, a njezina razredna kolegica Božica Posavec 3. mjesto u disciplini predstavljanja turističke destinacije. Učenice je pripremala mentorica Sanja Pigac.
Foto Mario Naranđa

Izvor: 2862