Kultura i prosvjeta 21.02.2019. 08:17. Zadnja izmjena: 21.02.2019. 08:18.

SUKUS

Mladi kreativci pomaknuli svoje granice

Srednjoškolci Jelena Molnar, Zita Treščec, Marko Tilošanec, Petra Gašparić, Paula Krnjić, Andrija Joža Koren i Mirjam Krznarić svoj su fotografski put započeli intenzivnim vježbama i praktičnim radom pod mentorskom palicom Davora Žerjava, Davorina Mancea i Filipa Lučina iz Fotokluba Čakovec. Godinu dana nakon prve fotografske radionice najbolje radove hrabro su izložili javnosti u zgradi Scheier, a 28 odabranih fotografija jasno daje na znanje da su mladi kreativci pomaknuli svoje granice. Da je izložba „Na razmeđi“ rezultat marljivog rada, zainteresiranosti i motiviranosti mladih sudionika projekta „SUKUS“ istaknuo je na otvorenju Davor Žerjav, iskusni fotograf koji ljubav prema fotografiji prenosi na mlađe generacije. Kreativnost i dobre ideje cijeni i podržava župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo važnost projekta kojim su uz pomoć europskog novca otkriveni novi talenti.

Otvorenju izložbe nazočile su predstavnica Ministarstva kulture Maja Zrnčić, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač, ujedno idejna začetnica projekta „SUKUS“, te voditeljica projekta Valentina Biševac.

Fotografski radovi nastali su unutar europskog projekta SUKUS (Srednjoškolci u kulturnim i umjetničkim sadržajima) kao rezultat jedne od šest interaktivnih radionica kreativnog sadržaja. Prijavitelj i nositelj projekta je Međimurska županija, a partner Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu. Organizacija izložbe sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.