Kultura i prosvjeta 24.08.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Mladi poljoprivrednici, pripremite se!

Raspisivanje natječaja za podmjeru 6.1 programa ruralnog razvoja najavljeno je za rujan. To je mjera s kojom se pruža 100-postotna bespovratn potpora mladim poljoprivrednicima za pokretanje poslovanja u iznosu od 50.000 eura, od čega se 30 posto isplaćuje avansno. Na natječaj će se moći javiti mladi poljoprivrednici u dobi između 18 i 40 godina života koji imaju odgovarajuća stručna znanja i vještine (npr. Upisana u radnu knjižicu zvanja "farmer-mljekar" i sl.), a prvi su put na poljoprivrednom gospodarstvu se pojavili kao nositelji tog gospodarstva. Ipak, na natječaj se mogu javiti samo oni mladi poljoprivrednici koji nisu registrirani kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva duže od osamnaest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za potporu, a među uvjetima natječaja je i da poljoprivredno gospodarstvo za koje korisnik traži potporu pripada ekonomskoj veličini (izračunatoj po FADN-metodologiji) raspona od 8.000 eura do 49.999 eura.

 

Natječaj će dati prednost nezaposlenim osobama, a budući da se mjera 6.1 programa ruralnog razvoja najavljuje već mjesecima, ono koji još nemaju jasan poslovni plan za javljanje na natječaj u rujnu, već su u vremenskoj stisci, ali uz stručnu pomoć mogu je prevladati.

 

To tim više što će pred raspisivanje natječaja za podmjeru 6.1. biti organizirane edukacije za mlade poljoprivrednike za izradu poslovnih planova, nužnih za prijavu na natječaj koje će se provoditi u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Za ukljkučivanje u edukaciju prijavu treba poslati na edukacijaprr@mps.hr - Ministarstvo poljoprivrede, a prijavni obrazac možete preuzeti dostupan je na web-u ministarstva.

 

Uz prijavu se obavezno u elektroničkom obliku mora poslati potvrdu o veličini gospodarstva (izdaje Savjetodavna služba), rješenje o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i preslika osobne iskaznice.

 

Datum održavanja edukacija također će biti na vrijeme objavljen na web-stranici Ministarstva poljoprivrede te na web-stranici Savjetodavne službe. (MB)

 

 

 

Izvor: 3147