Kultura i prosvjeta 07.02.2019. 08:22. Zadnja izmjena: 07.02.2019. 08:23.

Kulturna baština

Mladi projektom „Ruža međimurska“ čuvaju naš “kaj“

Stjepan Ružić, Roko Uroda, Matija Levačić, Nera Preksavec, Denis Bistrović i Edi Kelerajter - učenici III. Osnovne škole Čakovec sa svojim su mentorima, profesoricom hrvatskog jezika Tihanom Preksavec i knjižničarom Draženom Ružićem zamjeniku župana Josipu Grivcu prezentirali čime su se bavili unutar projekta „Ruža međimurska“. - Prošle su nam godine posjetitelji susreta mladih umjetnika Ruža međimurska počeli predlagati teme, a prijedlog je bio upravo Ivan Mustač Kantor. Kako smo tada susret posvetili dragoj teti Lizi, a ona je u jednom periodu svoje karijere surađivala s Mustačom, bio je to razlog više da Ružu međimursku posvetimo ovom čuvaru duhovne baštine svojih predaka, istaknula je mentorica Tihana Preksavec.

Zamjenik župana Josip Grivec istaknuo je zadovoljstvo jer se projektom čuva naš “kaj“, tim više što postoji mnogo izraza koji se danas više ne upotrebljavaju, a mladi ih bez ovakvih inicijativa ne bi mogli otkrivati. - Važno je da se radi na očuvanju baštine. Naše je Međimurje bogato kulturnom i jezičnom raznolikošću i bila bi velika šteta da se djecu od malih nogu ne uči  kajkavskom izričaju, kazao je zamjenik župana Grivec, s čime su suglasni i mentori istaknuvši da je to i jedan od razloga pokretanja „Ruže međimurske“.

Članovi novinarske grupe i polaznici izborne nastave građanskog odgoja istraživali su život svetomarskog orguljaša i skladatelja te između ostalog saznali kako je među brojnim poznatim etnomuzikolozima usko surađivao s Vinkom Žgancem. Zamjeniku su otkrili i da su stupili u kontakt s njegovom praunukom, violinisticom Laurom Vadjon s kojom budući novinari pripremaju intervju.

Već tradicionalno „Ruža međimurska“ okuplja mlade umjetnike osnovnih škola Međimurske županije s ciljem očuvanja kulturne i povijesne baštine ovog kraja, a širu zajednicu nastoji podsjetiti na zaboravljene pojedince, pjesnike i pisce te stare zanate međimurskog kraja. Kruna projekta bit će VI. susret mladih međimurskih umjetnika „Ruža međimurska“ na kojemu će učenici predstaviti rezultate svoga rada. Događaj će se u suradnji s Općinom Donji Vidovec održati u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije u travnju ove godine.