Kultura i prosvjeta 11.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

MMČ: Zbirka razglednica i novina

Muzej Međimurja Čakovec u svom stalnom postavu o tiskarstvu izložio je dio predmeta iz Zbirke razglednica i novina te time posjetiteljima omogućio barem djelomičan uvid u njezin sadržaj i vrijednost. Spomenuta zbirka obuhvaća tiskanu građu, najvećim dijelom razglednice, dopisnice i novine, a u nešto manjoj mjeri časopise, brošure, biltene i druge tiskovine. Predmeti iz Zbirke mogu se smjestiti u razdoblje druge polovine XIX. do kraja XX. stoljeća, a tematski je najviše povezana s našom lokalnom poviješću.

Sačuvani su primjerci raznih novina koje su izvještavale o političkim, gospodarskim, prosvjetnim, kulturnim i društvenim temama te donosile vijesti o aktualnim događajima (npr., Međimurje, Međimurske novine, Hrvatski sjever, Međimurska ravnica), a sačuvano je i nekoliko humoristično-satiričnih listova (Piacz, Čakovečki Strički, Pikač). Iz Zbirke treba posebno izdvojiti list Muraköz - Medjimurje, prve novine koje su izlazile na području Međimurja. Radi se o dvojezičnom tjedniku tiskanom od 1884. do 1918. godine na mađarskom i hrvatskom, to jest, “međimurskom jeziku”. Ovom se jezičnom kombinacijom željelo mađarski jezik približiti međimurskom stanovništvu te razviti simpatiju i sklonost prema mađarskoj naciji. Osim prvog broja tiskanog u Nagykanizsi, čiji je primjerak sačuvan i pohranjen u Muzeju Međimurja, ostali brojevi tiskani su u Čakovcu. Pored nekoliko uvezenih godišta ovog lista iz razdoblja Austro-Ugarske Monarhije, u fundusu Muzeja nalazi se njegov pandan iz Drugog svjetskog rata, list Muraköz-Megymurje. Radi se o novinama koje su izlazile za vrijeme mađarske okupacije Međimurja te su svojim sadržajem i dvojezičnošću također bile u službi mađarizacije međimurskog stanovništva.

Pored novina, velik dio građe u ovoj zbirci čine razglednice i dopisnice. Najbrojniji primjerci su iz međuratnog razdoblja, a što se tiče motiva, prevladavaju prikazi kulturne i prirodne baštine Međimurja, posebice grada Čakovca.

S obzirom na to da je ljeto, barem prema kalendaru, iz ove bismo zbirke izdvojili jednu prigodnu razglednicu. Radi se o fotografiji čakovečkog kupališta na kojem su građani tražili osvježenje za vrijeme ljetnih vrućina. Na području današnjeg Perivoja Zrinski u srpnju 1934. godine otvoren je kompleks ljetnog kupališta s dva bazena i tuševima te drvenim kabinama za presvlačenje. Izgrađeno je na inicijativu građana, uz pomoć prikupljenih dobrovoljnih priloga te znatne financijske podrške gradske općine Čakovec. Kupalište se nalazilo u jugozapadnom dijelu parka, na tadašnjem rubu grada. Kompleks gradskog kupališta obnovljen je i proširen 1963. godine trećim bazenom olimpijskih dimenzija i skakaonicom. Kupalište je bilo mjesto za sport i rekreaciju, ali i za zabavu i opuštanje Čakovčana sve do početka 90-ih godina XX. stoljeća, kada se zatvorilo. Bazeni su uskoro zatrpani, osim najmanjeg koji je preuređen u fontanu. Čakovec je uskoro dobio novo kupalište, kompleks s natkrivenim bazenima na lokaciji Sportskog centra Mladost. Unatoč tome, ništa ne može nadomjestiti staro kupalište na otvorenom, u ambijentu prirode gradskog parka.

Kustos pripravnik 

Magdalena Vrbanec

Izvor: 3098