Kultura i prosvjeta 19.02.2018. 06:38. Zadnja izmjena: 19.02.2018. 06:41.

Književni susret

MURSKO SREDIŠĆE Susret s Emilijom Kovač - na dah

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Murskog Središća održan je književni susret s međimurskom spisateljicom dr. sc. Emilijom Kovač, prof. hrvatskog jezika i komparativne književnosti, rođenom u Donjem Mihaljevcu 1957. godine, koja je predstavila svoju knjigu Slike: na dah, objavljenu krajem prošle godine u izdanju Bilioteke Insula. U knjizi se isprepliću poezija i proza, a sadrži i ilustarcije koje su nastale u suradnji s umjetnicima Lucijom Glavinom, Karlom Križnikom i Lidijom Matulin. - Radi se o tekstovima nastalim retrospekcijom i introspekcijom, dubokim zaronom u najdublje slojeve vlastitog bića, a budući da volim slike i vizualna sjećanja sam naslov knjige sve to povezuje, rekla je Emilija i otkrila kako nikad ne dopušta nikome da pročita njezina djela prije nego ih završi.

U knjizi se pojavljuju likovi inspirirani stvarnim osobama iz autoričina života koji su je obilježili na neki način, a očituje se i opsesija mističnim vilinskim svijetom. Osim ove knjige, Emilija je do sad objavila četiri zbirke pjesama: Šutnji usprkos, Sakefelejočke iliti pjesni razlike, Poliptisi, Čudovita, roman Kubiranje tišine te zbirku pripovjedaka ITD. Iako se, kako je rekla, od pisanja ne može živjeti, sretna je što  Biblioteka Insula brine o međimurskim autorima koji prijavljivanjem na natječaje dobivaju priliku za objavljivanje svojih radova.

U realizaciji ovog književnog susreta sudjelovale su moderatorice i stručne komentatorice Romina Fic i Darja Šupljika, a tekstove iz knjige su prezentirale učenice Graditeljske škole Čakovec - u kojoj kao nastavnica hrvatskog jezika već tridesetak godina radi i Emilija - Rea Preksavec i Ena Jagec.