Kultura i prosvjeta 28.03.2018. 13:39. Zadnja izmjena: 28.03.2018. 13:41.

Mladi vizionari

Na pitanje - Kako zamišljaš Hrvatsku 2030. godine?- odgovorili su i učenici iz Međimurja

U ponedjeljak, 26. ožujka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu organizirana je svečana dodjela nagrada osnovnoškolcima u okviru nagradnog natječaja za dječje literarne i likovne radove na temu "Hrvatska kakvu želimo". Naime, prošle je godine Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokrenulo proces izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine u kojem vrlo aktivno sudjeluje i REDEA. U sam proces izrade Strategije uključeni su i osnovnoškolci putem spomenutog natječaja.

U Međimurskoj županiji nagradni natječaj organizirala je REDEA, a Osnovna škola Prelog, Osnovna škola Donja Dubrava, Osnovna škola Sveti Martin na Muri i Osnovna škola Gornji Mihaljevec uključile su se s likovnim i literarnim radovima svojih 111 učenika na temu „Kako zamišljaš Hrvatsku 2030. godine?“. Županijski ocjenjivački odbori odabrali su najbolje od svih pristiglih prijava na županijskoj razni te pobjedničke radove proslijedili Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je odabralo pobjednike na nacionalnoj razini.

Na svečanoj dodjeli nagrada uz nacionalne pobjednike nagrađeni su i županijski pobjednici iz Međimurja u sljedećim kategorijama:

Likovni radovi učenika od 1. do 4. razreda:
1. mjesto: Neva Beti, OŠ Prelog
2. mjesto: Maja-Elena Hajdinjak, OŠ Prelog
3. mjesto: Luka Bermanec, OŠ Prelog

Literarni radovi učenika od 1. do 4. razreda:
1. mjesto: Fran Želežnjak, OŠ Sveti Martin na Muri
2. mjesto: Neva Beti, OŠ Prelog
3. mjesto: Jakov Gotal, OŠ Prelog

Likovni radovi učenika od 5. do 8. razreda:
1. mjesto: Doris Hraščanec, OŠ Donja Dubrava
2. mjesto: Ana Sobočanec, OŠ Donja Dubrava.

Nagrade najboljima iz Međimurske županije uručile su Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije i Ana Kralj, zamjenica direktorice REDEA-e.

Nacionalnim pobjednicima nagrade je uručila ministrica Žalac s porukom: - Učenice i učenici osnovnih škola pokazali su nam u kakvoj Hrvatskoj žele živjeti 2030. godine i pridonijeli stvaranju vizije budućnosti Hrvatske koja je definitivno u njihovim rukama, a na nama je da im budemo oslonac i osiguramo sve potrebne temelje kako bi naši najmlađi doista živjeli u Hrvatskoj kakvu danas sanjaju!.

Izvor: Ana Kralj